Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Príhovor

..alebo písanie na povel
Vážení prítomní!
 
Rozsiahle lúky plné pestrofarebných kvetov, nádherné sýtozelené husté lesy plné ozvien zvieracích hlasov, moria bohaté na kŕdle malých aj veľkých rýb, mohutné ľadovce a kryhy, na ktorých sa plavia polárne medvede oddychujúce po dobrom obede. Čistý vzduch, rozmanitosť živočíšnych aj rastlinných druhov. O toto všetko prídeme. A aj o oveľa viac. No nebude to zo dňa na deň a ak sa to stane, bude neskoro klásť si otázku prečo sme tomu nezabránili. Možno je už aj teraz neskoro.
„Vesmír a ľudská hlúposť sú nekonečné. Ale tým vesmírom som si ešte nie celkom istý“, tak povedal pán Einstein a myslím, že sa nemýlil. Človek, ten úžasný mysliaci tvor postavený na vrchole všetkého živého, to s myslením asi príliš prehnal keďže ničí seba a aj všetko navôkol. Iste Vás napadne jednoduchá otázka „prečo?“, vážení. Ako odpoveď vám bohužiaľ musí stačiť pravda vyplývajúca z Einsteinovho výroku. Snaha byť úspešný, mať peniaze, čiže moc. Na prvý pohľad sa to javí ako niečo nevinné a neškodné, ale je to tak, keď kvôli postupu v práci ľudia mnohokrát nemajú chrbtovú kosť, keď továrne vypúšťajú chemické látky do riek, aby nemuseli platiť za skládky bezohľadne k faktu, že likvidujú život a narúšajú ekosystém? Zdá sa vám byť správne to, že počet rýb v mori stále klesá, zatiaľ čo znečistenie ovzdušia rastie? Zdá sa vám byť správne to, že o chvíľku niektoré živočíšne druhy úplne vymiznú zatiaľ čo počet ľudí nekontrolovateľne rastie spolu s počtom odpadu, ktorý nie sme schopní recyklovať, počtom zbraní, ktoré sa čoraz dokonalejšie vyvíjajú a nevedú nikam len k sebadeštrukcii? Je to také ťažké pochopiť? Nie, nie je, tak ako nie je ťažké uvedomiť si, že náš život je trajektória z bodu A – narodenia do bodu B- smrti. A po nás potopa. Ako dlho je tu človek a čo všetko stihol pokaziť? Objavil sa kedysi v praveku (3,5 miliardy až 4000 pnl), čo je celkom dávno a stihol pokaziť asi všetko, vrátane seba.
Človek bez vzduchu vydrží približne 5 minút, preto je neodmysliteľnou podmienkou jeho existencie. Ak rastie počet ľudí a počet rastlín produkujúcich kyslík sa nemení, logicky nám z toho vyplýva, že sa tu objavuje nemalý problém, zväčšujúci sa faktom, koľko kyslíka pohltí lietadlo, raketoplán, koľko vzduchu sa znečisťuje nezodpovednými gigantickými spoločnosťami. Bez vody vydrží necelý týždeň. Pitnú vodu získavame z podzemnej alebo povrchovej vody, lenže všetko má svoje hranice a už v súčasnosti existujú štáty, ktoré trpia nedostatkom H2O. Možno vás ako riešenie napadne odsoľovanie morskej vody. Vznikne nám destilovaná voda, ktorá nie je vhodná na pitie, pretože neobsahuje rozpustené minerálne soli pre človeka nevyhnutné, preto je potrebné ich následne pridať. Okrem toho, že nedostatok pitnej vody spôsobuje nárast obyvateľstva, ďalšou príčinou je hnojenie minerálnymi hnojivami, ktoré ju znehodnocujú. Najväčšou zásobárňou sladkej vody sú ľadovce, ktoré sa roztápajú pôsobením skleníkového efektu spočívajúcom v ohriatí nižších vrstiev atmosféry, ktorá cez deň prepúšťa krátkovlnné slnečné žiarenie k zemskému povrchu a v noci pohlcuje dlhovlnné žiarenie Zeme a otepľuje sa. Toto sa deje hlavne vďaka oxidu uhličitému, vážení prítomní, nami práve teraz vydychovanému, ktorého nárast je spôsobený spaľovaním fosílnych palív a úbytkom lesov. Spaľovaním fosílnych palív a vďaka výfukovým plynom vznikajú aj kyslé dažde, ktoré nie sú nič iné než slabé kyseliny sírové a dusičné, ktoré padajú na zem v podobe kyslého dažďa alebo snehu, poškodzujú rastlinné porasty a ničia život v riekach. Dôležitým skleníkovým plynom je ozón, ktorý v hornej časti atmosféry UV žiarenie pohlcuje alebo odráža späť do vesmíru. Vytvára ozónovú vrstvu, ktorá sa od 1970 stenčuje v oblasti celej zemegule. Pri póloch je už ozónová vrstva veľmi tenká a aj v Austrálii. Bolo odhadnuté, že úbytok ozónu o 1% zvýši frekvenciu výskytu rakoviny kože o 3%. Okrem toho prenikajúce UV žiarenie spôsobuje úhyn planktónu v oceánoch, ktorý tvorí najnižšiu úroveň potravinového reťazca v oceáne. Tým môže byť ovplyvnený všetok život v moriach. Planktónom sa živí napríklad vráskavec obrovský, ktorý bol v čase rozkvetu lovu veľrýb vďaka svojej veľkosti a hmotnosti obeťou číslo jeden. V sezóne 1930-31 ulovili antarktickí veľrybári 30 000 kusok tohto druhu, ktorý sa v súčasnosti nachádza na červenej listine Svetovej ochranárskej únie. Aby sme predišli jeho vyhynutiu, bude potrebné minimálne jedno celé storočie intenzívnej ochrany. K ohrozeným druhom okrem veľrýb patria aj nosorožce, žraloky, puma floridská, polárne medvede, pandy, tigre, niektoré druhy korytnačiek, krokodílov, snežný leopard, orol, ázijský divoký pes, niektoré druhy opíc, gepard, lev, mačka zlatá, tulene, pes hrivnatý, hyena škvrnitá, tučniaky a mnohé iné.
Ako vidíme, ctené publikum, jednotlivé zložky ekosystému na seba nadväzujú. Sú ako puzzle, ktoré do seba presne zapadajú. Ak sa naruší jedna čiastočka, ovplyvní to celý obraz, ktorí vznikne. Túto jednoduchú myšlienku by mal mať človek, večná súčasť prírody, stále na pamäti, ak chce za sebou zanechať aspoň tak krásny svet, do akého prišiel. Aby toto bolo možné, mal by sa zamyslieť nad svojimi hodnotami a nad tým, akou cestou by malo kráčať ľudstvo, ktorého súčasťou je. Aj napriek tomu, že je len malou kvapkou, môže byť práve tou, ktorá sfarbí oceán.

 


Moje myšlienky | stály odkaz

Komentáre

  1. Tak nevím, jestli je humus sapiens na vrcholu oprávněně.
    Protože mi to příde tak, že posral, co moh, větev, se který omylem spadnul a stal se sběračem, rychleji mu to šlo po dvou, si může pod sebou řezat jenom šílenec!
    Když vidím humusáky sapiensis, co umlátěj tuleně, masakrujou delfíny, hákama zasekávaj a mladí si dokazujou dospělost v krvi živejch tvorů, tak bych je zmasakroval taky. Jsme, v zásadě hazli, co si nezasloužej žít v souladě v souladě s Přírodou, Matkou Stvořitelkou!
    Každej zabíjí jen pro přežití, většinou ty slabší, kteří i tak mají na kahánku. Ani had Tě nezabije, když se mu vyhneš a dáš o sobě vědět. A kdo chce mít jistotu, ať neleze tam, kde nepatří. Ať si přežívá v betonovech barácích. Mne nepokousal pes, neuštknul had, nerozdrásal tigr ani lev, neušlapali bizóni, nenaboural nosorožec....
    A víte proč? Protože nelezu tam, kde nepatřím, respektuju teritórium
    a když, se neválím nahej v hadím hnízdě:-)))
    Jsem na sebe vopatrnej, no a co?
    Ahoj:-))
    publikované: 14.11.2009 15:22:23 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  2. HMM
    MAM RAD ZOOFILOV... :-)))
    ALE SI MIMO...SU TVORI KTORÝCH STAVY TREBA REGULOVAT.
    KEDZE LUDIA VYKINOZILI PREDATOROV ABY IM NEBRALI URODU Z MORSKYCH PLANI TAK ZASTAVA ULOHU CLOVEK AKO PREDATOR.
    A ON SA SANAZI REDUKOVAT SATV ABY BOL PRIAMO UMERNY RETAZCU SPOTREBY V OCEANE.
    PLANKTON + RYBY+ CICAVCE+CLOVEK.

    MLADY PAN ZABUDA ZE NA ALJASKE ALEBO NA ISLANDE SA TAZKO PRACUJE NA CHLEBIK NAS KAZDODENY....PRE NICH JE TO POTRVA .
    TAK AKO PRE TEBA PECENE KURIATKO ALEBO MORKA ALEBO ZIZEK.
    PRE KTORY SA MUSI USMRIT ZVIERA ABY SI SA DOBRE NAPAPKAL.
    TAKZE NAJPRV SI UVEDOM POJMY AZ POTOM DO CLANKU NAPIS PITOME DOJMY !!!!
    publikované: 14.11.2009 15:58:07 | autor: IgorM (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Igore, nezaměňuj následek s příčinou, prosím Tě pěkně!
    Moudrý tvor neredukuje nic, kromě sebe. Hlavně, co se tejče Přírody.
    Čím chceš vysvětlit fakt, že si lidi připadaj za pány všeho?
    Říká Ti něco jako na spůsob přirozeného výběru? A Ty na mne rovnou s regulací. Tak si reguluj. Dokud si bakterie neuvědomněj, že by mněly zregulovat Tebe! Mně z toho zebe. Z takovejch názorů. Úcta k živému tvoru je něco jako Písmo. Běž někdy na jatka, uvidíme, co budeš jíst. Viděl jsi někdy umírat telátko? Jehně, aby bylo do Itálie na svátky? Lízaly ti někdy živý tvorové ruku, když jsi šel vokolo kamionu, na jatka? Myslíš, že voni to netušej? Jako Židé, co je vezli do pracovního tábora.
    Běž do prdele s tím, že potrava. A pitomý dojmy si pojmi podle svýho. Nevíš, čím se původně živil jakože člověk?
    A když uviděl voheň, dal se na maso. A co tak lidský?
    Však maso jako maso, však potrava, né?
    Že by sme Tě taky hákem do krku?
    Jsi magor!

    publikované: 14.11.2009 16:26:37 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  4. HA HA
    TO JE TRAPNE.... :_))))))))))
    NO COMENT !!!!!
    publikované: 14.11.2009 17:40:35 | autor: IGOR M (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. To je to nejjednodušší, Igore.
    Vybral jsi si, zřejmě , cestu nejmenšího odporu. Však do mně!
    Co se bojíš? Však si zastaň svůj názor!!
    Ale asi se Ti nechce, z Tobě znýmých důvodů. Respektuji.
    Jen nevím, jestli nejsi tím pádem ten blbej. Ve výměně názorů. Demokratické.
    Když chceš hlásat svoje pravdy a ostatní názory jsou HAHA a trapné, raději bych se na Tvém blogu přistavil, náhodný chodče!
    I tak se na Tebe nehněvám, víš, kolik lidí mi tu už vynadalo, kolik mne ignoruje?
    Ahoj!
    publikované: 14.11.2009 18:05:29 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  6. Sice nie som extremistka, ale..
    Myslim si, ze clovek ako taky straca kontrolu sam nad sebou. Nehovorim, ze nemame jest maso. Sme vsezravci a potrebujeme ho rovnako ako aj ine jedlo, ale je podstatne co vsetko sa stane kym sa k nam dostane v takej podobe, v akej sa dostane. Som proti tyraniu zvierat, videla som o tom vela dokumentov - nebudem zatvarat oci pred niecim co je - nezmizne to, a snazim sa akceptovat, ze niektori ludia mozno nemaju na vyber a musia robit taku pracu, ale mnohi na vyber maju a povedzme si uprimne: su aj ine sposoby, len mozno nie su take priame ako vziat noz a stiahnut z nejakeho hunateho zvieratka kozu za ziva a potom ho nechat umriet v bolestiach. Nikto ma nepresvedci, ze sa to neda aj inak. VSETKO SA DA, KED SA CHCE. Problem je, ze sa nechce, pretoze by sa tym niekomu znizil zisk, dajme tomu.
    Mozno su dnes zvierata voci ludom agresivne. Ja osobne som sa s tym nestretla, ale pocula som o tom. Polozme si vsak jednoduchu otazku: Mame sa preco cudovat? Zvierata len reaguju na nase konanie. Ked su medvede zabijane, urcite nebudu mile, ked stretnu akehokolvek cloveka.
    Nemyslim si, ze je potrebne reagovat akesi pocty zivocisstva alebo rastlinstva, pretoze toto dokaze priroda sama ,bez pomoci cloveka, cize tym to by som v ziadnom pripade na nikoho mieste neargumentovala. Jediny stav, s ktorym si priroda zatial velmi neporadilo, je pocet ludi. Ale myslim si, ze je to len otazka casu.
    publikované: 14.11.2009 18:15:15 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Vero, Príroda s lidma veru brzo poradí!
    Už je to na spadutí. Ale máš pravdu. Na flóru jsem zapoměl, v rozčílení, protože tací jako Igor mne rozrušej!
    Kdyby aspoň jednou v životě skusil obejmot strom! Kdyby pocítil, alespoň trošičku pokory, kdyby si uvědomil, že je nicka v příměře k Přírodě.
    Příroda má samoočistnou funkci, to co jí škodí, odstraní evolučně.
    Lidi budou odstraněni co nevidět. Pokud se neuvědoměj!
    Snad jsou i jiní, jako páni Světa, selektující, Igore, normálně Ti přeju, aby jsi byl vyselektován mezi prvními!
    publikované: 14.11.2009 18:28:06 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  8. TO JE KRASNE.
    Paci sa mi to !!!!
    Aj ta selekcia...lez v zivote to bejva obracene.
    mas moju podporu sned aby si zabezpecil nejaku velku selekciu aby ste sa faj pobavili....
    :-))))
    publikované: 14.11.2009 18:43:23 | autor: IGOR M (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. dodatok
    Velmi dobre chapem ... a naucil som sa v zivote.
    Nikomu neverit.
    a preto kazdy ukladny tah dokazem prijat s pokorou a od spinavych mediii nic pozitine nehrozi.
    Pardon len moj absolutny nezaujem !!!
    takze :-))))))))))))))))))))))))))))))))))))
    publikované: 14.11.2009 18:49:42 | autor: igorm (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Igore, co jinýho než :-)))))))))))))
    Nevím, na čom fičíš, je mi to u prdele, ale si to hlídej. Místama fakt magoříš!
    Ahoj a držím palce!
    publikované: 14.11.2009 19:01:08 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  11. hmm
    Je vidieť, že je to "písané na povel". Teda aspoň mne to príde také ako práca do školy. Z takého uhlu pohľadu je to fajn ale inak ako príhovor to nie je dosť štylisticky ani myšlienkovo zaujimavé. Hovoríš čo bolo povedané spôsobom akým to už bolo povedané. Síce je tam taký ten "lyrický úvod" a enumerácia tých zvierat ale prídu mi zle zasadené do kontextu.

    Čo sa týka obsahu príde mi to tak, že ekoaktivisti sú ako ľavičiari. Ponúkajú polopravdy až klamstvá a miešajú dokopy veci čo nesúvisia aby dali vyznieť svojim argumentom. Ty si síce netvrdila nejaké klamstvá (síce téma glob. oteplovania je podľa mňa špekulatívna záležitosť ale už príliš široká verejnosť berie terajšie väčšinové tézy ako fakty aby som ti to zazlieval) ale miešanie glob. oteplovania s fyzickým vyvražďovaním živočíchov čo vykonali ľudia mi príde od ruky. Skôr si mala spomenúť živočíchy, ktoré vyhynuli práce tým, že zanikol ich ekosystém vplyvom globálnych zmien v podnebí.

    Všeobecne to pôsobilo nekompaktne a mierne neohrabane ale fajn snaha. Držím palce v budúcom písaní príhovorov a aj iných textov. :^)
    publikované: 16.11.2009 12:17:24 | autor: DH (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. A já bych ho nestřílel!
    Však je to jeho zápisníček, né? Esej jako esej. Když jsem napsal esej vo pražskejch prostitutkách, to bylo matfyzáckom gymplu, tak jsem dostal jedničku na talířku s hvězdičkou, profáčky oči rozzářený, usměvavý, ani mi to nevrátili:-)))
    Takže proti esejům nemám naprosto nic))))))
    A aktivisti musej bejt! Protože jinak by jste vymlátili úplně všechno! Kvůli žrádlu!
    publikované: 16.11.2009 13:21:03 | autor: Mito (e-mail, web, autorizovaný)
  13. 4 DH
    Je to praca do skoly.
    A co sa obsahu tyka, pre mna uz ziadna tema nie je nova alebo zaujimava. A to sa musi odrazit na vsetkom, co napisem a este viac natom, co napisat musim. Nesuhlasim s tym,ze tie zvierata su zle vsadene do kontextu.

    Mozes si vymyslat konspirace... kolko chces. Ak si myslis, ze mas pravdu, mas ju len preto, ze je Tvoja a tym to hasne. Vseobecna pravda je tiez len niekoho pravda a Tvoje presvedcenie vsugerovane dajme tomu spolocnostou, mediami, podlozene vedeckymi faktami, javiace sa ako objektivna zalezitost moze byt iba loz nevyhnutna pre zaujmy ci uz ludstva alebo konkretnych ludi. A takto to mozem rozvijat do nekonecna, co je opat nezaujimave, kedze hovorim to, co uz bolo povedane. Zjavne si nepochopil, resp. nepostrehol moju snahu prepojit nednotlive temy, co vyjadruje zaver tvrdiaci, ze jednotlive zlozky ekosystemu su poprepajane a clovek nemoze len tak nejaku vyhodit. Naco mam spominat zvierata, ktore vyhynuli, ked to uz nezmenime, zatial co su druhy, ktore vyhynut este len mozu?

    Btw dakujem za komentar.
    publikované: 17.11.2009 15:33:53 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Re: 4 DH
    Máš dojem, že si tak ďaleko v živote, že si prešla cez VŠETKY témy a zobrala si ich zo VŠETKÝCH pohľadov? Ako ja by som také dačo o sebe nikdy netvrdil ale budiš. Skôr som hovoril na spôsob ako to bolo a nie čo to bolo. Lebo dokonca aj jedna vec sa dá povedať rôzne a zdalo sa mi to tak všeobecne napísané. A práve príhovor by mal aspoň podávať inaým spôsobom všeobecne známe myšlienky (alebo podávať originálne znejúce - netvrdím, že sú myšlienky, ktoré ešte neboli .. je náš priveľa aby na niečo ešte nikto neprišiel) a to mi u teba chýbalo.

    Dajme tomu, že ten môj názor o glob. oteplovaní je "konšpiračná teória" nemusíš ma za to tak kritizovať. Netvrdil som, že hovorím jedinú existujúcu pravdu (pravda je len jedna ostatok sú len názory a teórie a mi ich mylne pomenúvavame) ale, že je to špekulatívne. A ešte k tomu pointa bola skôr práve v tom čo ti asi uniklo (súdiac podľa odozvy). To ako si sa snažila dokázať, že "všetko zo všetkým súvisí" (zjednodušil som a parafrázoval tú pointu s naviazanosťou ekosystému) bolo zle spravené a to mi vadilo. Išla si na to spôsobom Dánskych bocianov čo je veľmi zlé. Dva fakty nezávisia od seba ak sa súčasne menia. To, že ľudia sú odporný a vraždia nezmyselne zvieratá je síce hnusné ale nesúvisí to s globálnym oteplovaním a vypušťaním kde čoho do prírody. Viem, že pointa je "ľudia sú zlý" ale... Neviem to teraz špecifikovať ale celé to pôsobilo nedobre ponadväzované a podľa mňa to nebol preto dobré. Možno sem ešte prídem keď nebudem tak unavený a podarí sa mi to vyjadriť.

    Pekný večer prajem a dúfam, že pochopíš moju pointu. (neútočím ale radím)
    P.S.: Za komentáre sa netreba ďakovať, kým ti niečo nedajú. :-)
    publikované: 21.11.2009 21:13:30 | autor: DH (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. 4 DH
    Nie, len hovorim, ze pre mna uz ziadna tema nie je nova alebo zaujimava. Nezmienujem sa o mojom zivote ci uz terajsom alebo minulom, ak veris v reinkarnaciu.
    Je fajn, ze aspon v Tvojom druhom komentari + - davas aj radu (az jednu!) a nielen kritiku. Pretoze aky zmysel ma ludom vyhadzovat na oci chyby, ak ich sami nie sme schopni napravit - co si mozme lahko vyvodit z toho, ze neuvedieme riesenia? Dalo by sa to vysvetlit nejakym komplexom, zlou naladou alebo jednoducho povedzme neschopnostou cloveka :)
    Viem, ze robim chyby, ale ak mi chces skutocne pomoct, tak povedz ako by si ich napravil, pretoze inak to nema zmysel a potom to cele posobi dost uboho.
    Nekritizujem Ta, vyjadrujem len svoj nazor, ktory Ti nevnucujem. Nehovorim, ze Tvoja pravda je horsia nez moja, hovorim, ze pravdu ma kazdy. Prepac, myslela som, ze je to dost jasne napisane. Pokusim sa vyjadrovat este jasnejsie.
    Myslim si, ze vsetko, co clovek pokazi, spolu suvisi tou vecou, ze to pokazi :) Ak mi nieco unika, tak sa ospravedlnujem, ale toto si si naopak mohol vsimnut ty.
    Btw ludia su odporni a zli.- pridavne meno, nominativ mnozneho cisla muzsky rod- piseme makke i. :))) Najskor treba vediet zaklady, az potom mozme stavat zamky.

    Tvoje komentare...No, nevzala som si z nich vela, pretoze som sa nedozvedela nic, co by mohlo zlepsit moj prihovor. Ale to nevadi, pretoze mal ajtak uspech.
    publikované: 22.11.2009 22:23:26 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. Pravda
    Znova, bohužiaľ, je pravda ešte horšia.Ludia vraždia pre potešie ,požitok ,peniaze a zábavu nie len bezzbranné zvieratá ale aj vlastných, miliónových číslach (ako my teraz afriku napr.).
    S textom súhlasím až na časť o globálnom oteplvaní ,ktorá vychádza s krátka s úplne nesprávnychi faktov. Celý tento omyl vznikol v .....ale to už je na inú tému.
    PS: Ja neviem aká je pravda o Glob.oteplovaní, ale viem aká nie je a to je tá súčasná.
    publikované: 25.12.2009 01:50:34 | autor: Otto (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014