Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Jinny

Môj najlepší priateľ
Ktosi múdry raz povedal, že najlepším priateľom človeka je pes. Ale pravda je taká, že najlepším priateľom človeka je akékoľvek zviera, ku ktorému je schopný vybudovať si cit, čiže ho prestane vnímať ako len súbor organických a anorganických látok, mechanizmus, živú hmotu, niečo podradené alebo potravu. Mojím najlepším priateľom je chinchilla (činčila) Jinny. Nikdy nesklamala, nezarmútila a bola tu vždy pre mňa bez ohľadu na moju náladu.
 
Možno si poviete, že nemala na výber, veď je len zviera a zvieratá sa nevyberajú, ale nie je to celkom tak. Je živý tvor a ajkeď si niektorí z vás myslia, že zvieratá sú ako naprogramované počítače, ktoré len konajú inštinktívne, nie je to také jednoduché vzhľadom nato, že tie nám blízke dokážu rozpoznať, že sme smutní alebo že nás niečo trápi a to určite nie je ich inštinkt.
 
Tak späť k Jinny. Narodila sa okolo 26.7.2001, čo bolo pomerne dávno a odvtedy sa dosť zmenila. Okrem toho, že poriadne podrástla do výšky, šírky i dĺžky, sa zmenilo aj jej správanie. Najskôr to bolo malé ustráchané klbko srsti s chvostom, ktoré sa zľaklo každého prudšieho pohybu a hlasnejšieho zvuku, bálo sa i človeka a vôbec sa nedala pohladkať. Teraz je z nej veľké klbko srsti s chvostom, ktoré sa niekedy správa ako tá najväčšia vtierka sveta, ktorej zmyslom bytia je to, aby ju niekto škrabkal za uškami a hladkal. Keď sa jej niečo nepáči, tak si drzo pošomre (pošteká), prípadne ak je to ľahšie ako ona, tak to niekam odtiahne, posunie, zhodí atď.
 
Väčšinou sa tvári zamyslene a vtedy začínam uvažovať nad tým, či sa veľkí dávni filozofi nereinkarnovali do činčíl. A ešte sa rada hrá na sochu (vtedy sa veľmi dobre fotí).
 
Zažila som toho s ňou veľmi veľa, veľmi veľa som sa pri nej smiala (napríklad keď skočila do vedra s vodou a vyzerala ako....no divne.. jej veľkosť sa zmenšila minimálne o 40%, alebo keď jej strihne a hopká ako klokan, alebo keď mi kradla hranolčeky s kečupom,...) a ajkeď je to len drobný ušatý a okatý hlodavec, znamená pre mňa viac než celé ľudstvo. Je zvláštne ako sa naučila rozpoznať, že ma niečo trápi. Vtedy zvykne prísť, skackať a pobehovať v mojom zornom poli viac než obvykle. Škoda, že nevie rozprávať, vie len počúvať. Týmto článkom sa jej chcem poďakovať za to, že je so mnou a snáď ešte dlho bude.
 Trhač :)
 ;)
 No komu je lepšie na svete?
 Pikacu
Krátke info o činčilách:
 
Pochádzajú z Južnej Ameriky, obývajú západné svahy Ánd vo výške 3000 m.n.m.
Sú to hlodavce vybavené 20 zubami, z toho 4 majú vpredu a zvyšok je trošku ďalej
Sú sivé, biele i čierne, hnedé, dokonca béžové,...
Dĺžka tela: 25-35 cm
Dĺžka chvosta: 15-20 cm
Hmotnosť: 400-600 g
Dĺžka života: 10 až 15 rokov, ale ako domáce zvieratá aj 18-22 rokov
Pohlavná dospelosť: medzi 4. až 5 mesiacom veku

Iné | stály odkaz

Komentáre

  1. :)
    Krásna =)
    publikované: 07.09.2009 18:17:06 | autor: Nightmare (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. 4 Nightmare
    Je rozkosna.
    A drza
    publikované: 07.09.2009 23:07:46 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014