Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Oceán vs. kvapka

Alebo kvapka vs. oceán
Tak krásne prší. Kedy vlastne nepršalo krásne? Otázka sťa budík zazvoní jej v mysli, čím dá znamenie úsmevu, aby sa zobudil. Jesenný dážď, už nie teplý vánok a letné kvapky, len chladnejšia sprcha kropiaca okolité dáždniky a pár ľudí bez nich, medzi ktorými nemôžu chýbať tí správni dvaja. Predsa oni. Ako vyzerajú? Pomaly ako zmoknuté myši. Držiac sa za ruky predierajú sa davom ľudí, rôznymi farbami, rôznymi svetmi až kamsi, kde by sa mohli na chvíľku skryť dažďu, ktorý už svojím umením stihol nasiaknuť do ich pokožky, vlasov, myšlienok i oblečenia.
 
Po krátkej chvíľke uzrú čosi ako záchrannú loď. Tak teda nastúpili a nechali sa unášať asfaltovým morom v objatí sledujúc objekty a deje okolo seba. Ľudia s vážnymi kamennými tvárami. Kočíky prikryté igelitom pripomínajúce akýchsi podivných mimozemšťanov. Mladí aj tí, čo už boli mladí. Muži i ženy. Smutní alebo šťastní. Každý so svojim krížom. Všetko okolo nich sa kamsi ponáhľa, bez prestávky, bez oddychu, nepozerajúc sa doľava ani doprava, len stále rovno. No pre nich prúd tejto rieky nie je dostatočne silný nato, aby ich strhol spolu s ostatnými rybičkami.
 
Ešte stále tam stáli s očami zastretými hravou láskou, blízko seba počúvajúc neopakovateľnú symfóniu tých celosvetovo známych umelcov, čo kamsi miznú hneď po odohraní svojej časti.
 
Potom podišli k dažďu a s vystretými rukami opatrne chytali kvapku po kvapke, ktoré uponáhľane stekali z prstov do dlane a nižšie. Potom natiahla ku kvapkám druhú ruku, ktorá sa znova stala pristávacou plochou, no pristáť tu mohli len tí vyvolení. Toto povolenie sa nedalo kúpiť za peniaze, ani za pekný úsmev, či pekné slovo. Ani nevedela ako, zrazu tam zosadla jedna z toho nemalého počtu. Prizrela sa jej bližšie a darovala jej jeden zasnený pohľad s úsmevom. Tak ty si tá, na ktorú tu čakám? Predsa len? Spadneš mi do dlane, keď už ma viera opúšťa a neočakávam, že uzrieš práve mňa cez toľký dážď? Kvapka dôležitejšia ako oceán. Pre niekoho možno komické, či zbytočné, no pre mňa nie. Či nie je oceán jeden veľký svet kvapiek? Nie, možno jedna nezmení prúd rieky, ani neupokojí rozbúrenú hladinu, no skúste nájsť tú jednu pre vás. Ja ju držím v ruke. V opatrne zavretej dlani, aby ju nevzali iné kvapky, dúfajúc, že ani samotné žeravé slnko si netrúfne zmeniť jej skupenstvo, snažiac sa mať ju pekne v strede dlane, nech má dosť voľnosti a nech neskĺzne po boku kamsi do neznáma. Oprela sa o neho, pričom potichu načúvala tlkotu jeho srdca a o chvíľku dážď ustal. Nazrela pomedzi prsty na kvapku, no keď ju nevidela, zmätene roztvorila dlaň. Kvapka sa zmenšovala a zmenšovala, až sa stratila v jej ruke.
 
Nie, neumrela, kdeže, ona stále žije a dýcha,
smeje sa, snáď neplače a pokojne spáva,
myseľ nezožiera jej pýcha
a možno ju čaká sláva.
 
A slnečné lúče síce nepohladili zem očistenú od prachu doby, no bol čas ísť. A lístky ešte neboli kúpené. Tak teda pobrali sa tí dvaja na vlakovú stanicu a podľa predpisov kúpili si dva lístky, ktoré neskôr skončia v koši a nasadli do vlaku života, čo odviezol ich kamsi, čo vzdialené bolo a bielym svetlom ožiarené, takže oči nemohli dovidieť na ďalšiu zastávku, ale mohli dúfať a predpokladať.   
 

Krátke príbehíky a tak.. | stály odkaz

Komentáre

  1. Pekný text
    Nádherná poetika...
    publikované: 15.09.2007 22:47:08 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :))
    Heh dakujem..snad sa to dalo nejak citat bez ujmy na zdravi :)
    publikované: 15.09.2007 23:01:06 | autor: Vera (e-mail, web, autorizovaný)
  3. :-)
    Jasne, že dalo... veď ten text hladí :-)
    publikované: 15.09.2007 23:14:23 | autor: zelenarusalka (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Môj príspevok
    Páči sa mi tento text. Naučila si sa písať zaujímavo. Ešte keď sa naučíš odzdraviť svojim známym, keď ťa pozdravia, tak to bude úplne super. Držím palce.
    publikované: 15.09.2007 23:23:23 | autor: Andrej (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. no...
    Pravdupovediac, páči sa mi to... lenže nechápem celkom o čom to malo byť... je to o niečo veľmi hlbokom.... pekné....
    publikované: 16.09.2007 17:22:10 | autor: pestera (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Heh...
    Ešte, že ja viem o čom to bolo... Ako chvíľu som váhal, ale potom pri kočíkoch prikrytých igelitom podobajúc mimozemšťanom som si bol na 1000% istý... ;-D

    Mno inak je to krásne napísane a nemám čo vytknúť, teda až na poslednú vetu do ktorej si chcela napratať všetko a je fakt killerka ;-)

    A vieš, že ja i dúfam i predpokladám, ale najviac verím, aj keď nedovidím - to je to moje isté hop, aj keď som ešte nepreskočil. Raz sa riadne rozplešťim a nemyslím tým nas dvoch, ale čo ma nezabije to ma posilní.

    PS: Ľúbim ťa ;)

    BTW: Na to že som nemŕtvy je zvlášte, že si počúvala tlkot môjho srdca. To som vážne až tak hlučný??
    publikované: 17.09.2007 00:43:27 | autor: xube (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. 4 Andrej
    No, tak to ma mrzi,ze som sa Ti nepozdravila, ale minule ani ty mne, thak sme si kvit. A mimochodom, nespominala som, ze zvycajne okolie nevnimam? :)
    publikované: 18.09.2007 21:38:49 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. 4 Pestera :)
    Ano draha moja, je to o niecom hlbokom, neviem preco, ale bavi ma pisat nejasne :) Ludia tym padom viacej uvazuju a rozvija sa ich fantazia a myslenie. Dakujem za komentarik :)
    publikované: 18.09.2007 21:42:00 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. 4 Xube ;)
    Aaaaaaaaaaaaaaaaaaach, mala som si dat viac zalezat :D
    Nooo ...eeehm, moja posledna veta..no vies :D no comment
    Aj ja dufam,ze nam to etee dlho dlho vydrzi.
    A tiez Ta lubim ;)
    No mozno to tlkol strojcek, co mas v hrudi miesto srdiecka, to uz ja neviem, ale ty by si rozhodne mal vediet.
    publikované: 18.09.2007 22:01:17 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014