Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Laska az po hrob

Alebo az za hrob?

S narucou plnou hrubych casom poznacenych knih a poznamkovych blokov sa nahlil prazdnou ulicou az domov. Popritom sledoval ako sa slnko pomaly sklana nizsie a nizsie, az sa straca medzi strechami vysokych i nizkych budov. Pridal do kroku, az skoro utekal. Este dve ulice. Zahol za najblizsi roh a trochu zadychcany kracal  chodnikom popri sade mladych jabloni, ktore zdobili tisicky malych bielych vonavych kvetov. Zahladel sa na posledne slnecne luce prerazajuce cez bohate biele koruny a svoj zrak zrazu zabodol do tiena pri poslednom strome.

Ako kracal blizsie a blizsie, zacal rozoznavat jemne crty dievcata priblizne jeho veku. Stalo oprete o mlady pen s pohladom upretym kdesi do neznama. Lahky vietor, ktory rozknisal stromy, zacal sa jej pohravat s vlasmi a zasypat ju lupenmi jablonovych kvietkov. Kracajuc dalej, nevedel z nej odtrhnut zrak, nech sa snazil ako len vladal, stale sa dival do jej anjelskych modrych oci, stale skumal jej tvar, plne nezne pery, jemne ruky, ladne krivky, vkuse jej pohladom hladil dlhe svetle vlasy. Az kym nepresiel okolo. Este sa raz obzrel.. Tu sa vsak chodnik koncil, nasledoval obrubnik a zacinala cesta. Uvedomil si to avsak prineskoro na to, aby nestupil do prazdna. Knihy i papiere s streskotom dopadli na zem. Zohol sa a zacal ich rychlo zbierat. Zrazu pocitil nieciu pritomnost. Vlavo od neho sa zjavila jemna rucka siahajuca po spadnutych knihach a papieroch. Este viac otocil hlavu a zbadal ju, ako pri nom s lahkym usmevom klaci. Ked pocitila jeho pohlad, obratila k nemu svoju pokojnu tvar a smelo mu pozrela do oci. Mal pocit, ze vidi anjela, co ho nutilo oplatit jej usmev usmevom. Citil sa zvlastne krasne, zrazu bola realita akysi cudzi vzdialeny pojem, zabudol na knihy, svoju samotu, povinnosti, problemy ci radosti. Odrazu akoby zmyslom jeho bytia bola tato jedna neznama bytost.

S este sirsim usmevom mu podala knihy i papier a pri dotyku ich ruk akoby sa cas zastavil. Pocitil nahlu tuzbu spoznat ju, robit cokolvek a byt kdekolvek, len byt s nou. Stale jej pozeral do oci. Pomaly obaja vstali. Po kratkej chvilke sa z neho vydralo: "...Dakujem.." Pomaly stale sa usmievajuc prikyvla. Rozpacito sklopil pohlad, no potom ho neisto zdvihol k jej ociam a zmohol sa na otazku: "Ako sa volas?" Uz uz sa jej pery zacali pohybovat, aby vyslovili slova, ked sa kdesi za nou ozval starsi chlapcensky hlas: "Sophie, laska, prepac, ze meskam". Obaja sa obzreli. Stal tam celkom pekny chlapec obleceny v style punk, zazerajuci na neho. Venovala este jeden ospravedlnujuci pohlad chlapcovi s knihami a veselo sa rozbehla do narucia punkera. On sa zatial rychlo smutne pobral aj s knihami domov.

Uz ju nikdy viac nestretol a kazdy vecer na nu leziac v posteli myslel, premietajuc si ten den znova a znova. O nejaky cas neskor siel na cintorin zaniest kvety na hrob jeho starych rodicov. Cestou zbadal par novych nahrobnych kamenov. Jeden z nich ho prinutil zastat. Bol jednoduchy sivy, s velkou ciernobielou fotografiou dievcata na ktore kazdy den  po ich stretnuti myslel. Pod fotkou bol napis: SOPHIE RAVENNE. ZILA 16 ROKOV. V tom okamihu sa mu zdala kytica pritazka na to, aby ju udrzal v ruke, uvolnil zovretie a kvety spadli na zem. Z neveriacky hladiacich oci sa hrnuli potoky horucich slz, ktore len zväcsovali jeho bolest. Rozbehol sa najrychlejsie ako vedel domov. Vosiel dnu, nikoho nikde. Podisiel k oknu svojej izby a potom zamieril do kuchyne po noz. Na stole lezalo starsie vydanie dennych novin. Prilakal ho k nim tucny velky cierny nadpis: ZAVRAZDENA. Rozprestrel noviny a cely nadpis si precital este dvakrat. SESTNASTROCNA STUDENTKA ZAVRAZDENA. Potom prebehol cely clanok. Hned prva veta obsahovala jej meno, pri citani ktoreho mu po chrbte prebehol neprijemny mraz. Dalej text pokracoval takto: "V stave opilosti ju po hadke dobodal kuchynskym nozom jej vlastny priatel. Dievca by nestastie pravdepodobne prezilo, keby bola vcas privolana lekarska pomoc. Vinnikovi chybalo par mesiacov do plnoletosti. Pravdepodobne stravi zvysok zivota vo väzeni."

Pomaly zlozil noviny a polozil ich na stol. Uz nic nemalo vyznam, nic nebolo ako predtym. S prazdnym pohladom vstal, nevediac kam ide zamieril k dveram, iked za nimi zatial zacala zurit jesenna chladna burka. Ani netusiac ako, ocitol sa na cintorine. Sadol si na zem k jej hrobu a zalubenym nestastnym pohladom pozeral na dazdom oslahany kamen s fotkou. Toto sa opakovalo kazdy den, az kym neprisla zima. Jedneho zimneho dna prisiel ako inokedy. Uz to nebol ten usmiaty chlapec, z ktoreho doslova vyzaroval zivot. Bol to clovek s prazdnym pohladom a srdcom plnym smutku. Z oci mu znovu vyskocili slzy, ale rychlo ich zotrel rukou prec. Zacal objimat nahrobok a hladit fotku. Stmievalo sa a z oblakov plnych vody zacali pomaly padat male snezne vlocky pripominajuce lupienky bielych jablonovych kvetov toho dna. Tenhtokrat neodisiel ako zvycajne.

Rano ho tam policia po celonocnom patrani nasla, ako sedi bez zivota zamrznuty na hrobe, objimajuc nahrobny kamen s hlavou opretou blizko fotky a ocami upretymi na nu.


Krátke príbehíky a tak.. | stály odkaz

Komentáre

  1. nemám slov..
    bolo to nádherné.. :)
    skoro mi vyhŕkli slzy z toľkej lásky..
    publikované: 09.04.2007 15:30:22 | autor: amidala (e-mail, web, autorizovaný)
  2. :)
    pekne
    publikované: 09.04.2007 15:49:16 | autor: akynka (e-mail, web, autorizovaný)
  3. dojemné.
    publikované: 09.04.2007 16:33:36 | autor: teide (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Chudak
    chlapec, nechcela by som takto skončiť ...:( ale inak fakt dojemné :)
    publikované: 09.04.2007 16:57:04 | autor: Eswy (e-mail, web, autorizovaný)
  5. uuufff
    Krasne ako vzdy Verka...bol to pekny a dojimavy clanocek.......si sikovna :o)))
    publikované: 09.04.2007 16:57:49 | autor: stewka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. trosku mi to pride...
    ...romeo a julia like...
    publikované: 09.04.2007 19:25:53 | autor: jastericka (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. Mne to príde ..
    .. .stále the same .. som čudný ale ja by som pre lásku neumrel aspoň nie v tomto zmysle .. (hamba pihovi)
    publikované: 09.04.2007 19:38:51 | autor: pihuško s. (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. nice
    ak vinniik nie je plnolety, nemoze dostat dozivotie

    zaujimave je, ze pises o takomto druhe lasky, pricom sama sa tym ako neriadis...no..teda tak to myslim, ze pre teba je dolezita vnutorna krasa (vid priklad Ja) a v tom clanku je spomenuta len vonkajsia dokonalost

    inac pekny pribeh ;)
    publikované: 09.04.2007 20:21:51 | autor: radkio (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. :) Ďakujem Vam vsetkyym za komentare
    no, tento clanok vznikol vcera vecer a dopisala som ho asi o jednej. Napadol ma pri uvazovani nad rozkvitnutymi jablonovymi kvetmi, pretoze som vcera sla popri takychto stromoch... Najprv saa pribeh mal skoncit dobre. Ale potom ma napadlo, ze POCKAT!! existuje vobec stastny koniec? Nie je to len vymysel ludi? Tuzba po stasti...vecnom stasti, nie chvilkovom. Smutny az tragicky koniec je predsa len pre mna blizsi realite. Neviem, zaporne veci celkovo su pre mna blizsie k realite, preto sa vlastne ziadny z mojich pribehikov nekonci nejak Happy endom, mozno je stastie len v tom ze dvaja umru a mozu byt konecne spolu, ale vyhasnu dva ludske zivoty, co moze poznacit mnoho dalsich.
    publikované: 09.04.2007 21:17:02 | autor: Vera (e-mail, web, autorizovaný)
  10. :)
    jeej,verka :) krasne..no vidis,ze nevies o com pisat..som ti aj daco take chcela poradit (neprivlastnujem si tvoje myslienky,nikdy by ma to nenapadlo :)) ale tak..som nahlavu :) este raz krasne :)
    publikované: 09.04.2007 21:40:44 | autor: kari (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. KARI
    dakujem :)))
    ..ale nie je to to,co to malo byt.
    publikované: 09.04.2007 22:48:31 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. komentar
    neviem, nic v zlom, ale priliz nerealne a sladke. a tie horuce slzy, to je dost osuchany basnicky prostriedok. ale inak, pekna stylizacia a kompozicia.....
    publikované: 10.04.2007 22:30:44 | autor: m (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. hmm...
    Tento príbeh je taký istý ako tie ostatné,ale je aj uplne iný. Mne sa páčil a mám veľmi rada tvoje príbehy.Mimochodom,už som si myslela,ze cez prázdniny nič nenemíšeš.
    +dostla si aj ten príbeh co som ti poslala??Do Sandiných 14ich rokov je všetko pravdivý príbeh. Chcela som dať iný koniec,lebo tento je veľmy uslintaný,ale bola som lenivá to rozpisovať,čo už.Ten iný koniec by bol zhruba takýto:
    1.verzia:
    Timoteja zatknu a dostane 5 rokov.Sandy sa zatiaľ pokuša udržiavať jazdecku školu na urovni a pomaha jej Jacky,Timotejov kamoš.po piatich rokoch Timoteja pustia,vezme si ju za ženu a potom to isté ako originál
    2.verzia:
    To isté ako 1.verzia ale po tom ako Tima pustia z vazenia, spadne z kona a umrie.Sandy sa od tej chvíľe uzavrie do seba a utečie z domu na svojom koni.Po dlhom putovaný,ked sedí Sandy na svojom koni menom Lea,zrazí ich nákladné auto a obaja umru.Sandy a Timotej sa v nebi stretnu a su spolu večne

    Napíš neco a kedy budeš na pokeci???
    píš píš píš píš píš píš píš píš píš píš píš píš píš píš
    publikované: 11.04.2007 14:43:50 | autor: pestera (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. 4 M
    :)) jj, je to dost osuchany basnicky prostriedok, ale toto nie je basen :)) a dakujem :)
    publikované: 11.04.2007 16:09:54 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. 4 PESTERA
    ano mas pravdu,taky isty a iny. :) . Zaujimave konce si vymyslela... najviac sa mi paci asi ten c. 2 ..vies preco,ze? :) Pisals som to tu v komentaroch.. smutne konce su pre mna realistickejsie, neviem preco... cim smutnejsie,tym lepsie pre mna... ajked je to uplne mimo realitu, ja v tom realitu vidim. Na pokeci som skoro kazdy den, a vacsinou vecer okolo pol deviatej deviatej ma tam mozes zastihnut
    publikované: 11.04.2007 16:12:16 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  16. ajajaaaj
    niekoho clanok sa dostal do tabulky najcitanejsich ;)
    publikované: 12.04.2007 19:42:51 | autor: radkio (e-mail, web, neautorizovaný)
  17. 4 RADKIO
    cozee? :D:D:D
    publikované: 13.04.2007 09:49:28 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  18. Really nice story
    Naozaj pekne...inak...ked uz sme pri tom, tak ja som rovnaka...Nejako proste neviem pribehy zakoncit stastne. To nejde. Vzdy sa to musi skoncit tragicky, ale mne sa to tak paci. Takze ten tvoj pribeh sa mi vazne pacil;).
    publikované: 15.04.2007 13:31:48 | autor: Kaena (e-mail, web, autorizovaný)
  19. nooo ...asi je to nejaka..fobia bo co :D
    fobia z happy endu :D:D:D:D:D ...
    ale dakujem,cenim si, ze si to vobec citala :))
    publikované: 16.04.2007 22:07:21 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014