Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nesloboda

Po mnohých chvíľkach ticha, ktoré zväčša nebývajú dvakrát príjemné, sa klbko mojich myšlienok znovu rozuzlilo natoľko, aby som mohla jednu z nitiek vytiahnuť, pekne povystierať a položiť ju do vašich rúk, nech z nej upletú taký šál, aký sa hodí na váš krk.

Ako vždy, človek má na výber, ajkeď sa to niekedy nezdá. Preto i ja som mala na výber a zvolila som si tému mne a jednoznačne mnohým iným bytostiam v tomto a možno i inom svete veľmi blízku. Naša sloboda. Ako iste všetci vieme, všetko záleží, ako inak, od uhla pohľadu. Sme slobodní alebo nie sme? Slovo "nie" má zrejme bližšie k pravde, a preto sa miska váh skláňa k zemi práve na jeho strane. Lenže čo je to sloboda? Jeden z pocitov? Niečo hmotné? Niečo ohraničené či niečo nekonečné? Niečo čisté alebo len odtieň farby našich životov? Snáď ukazovateľom správnejšej cesty na križovatke otázok a odpovedí bude práve uvedomenie si smutného faktu, kôli ktorému si už mnoho ľudí kropilo tvár slzami. Pravá čistá sloboda nie je, tak ako nie je dokonale čistá duša. Nech ju hľadáme, ako ju hľadáme, vždy bude niečo, čo nás spúta. Klietky v klietke.

Slobodu môžme opísať ako vnímanie okolností týkajúcich sa istého jedinca, ktoré na neho pôsobia dojmom neviazanosti k niečomu, čo negatívne obmedzuje, či ovplyvňuje jeho život, správanie, nálady alebo názory.

Myslím, že mnoho ľudí zažíva často pocit neslobody. Áno, priznám sa, patrím medzi nich. Je mnoho vecí, ktoré nás môžu obmedzovať, samozrejme závisí to od nášho pohľadu na ne, ako sa k nim staviame. Napríklad už len samotný život môže byť klietka. Keď už sa naň pozeráme cez takéto okuliare, snáď strhne nám ich z očí myšlienka, že je mnoho ľudí, ktorí majú tesnejšie klietky, než je tá naša. Sme ako lapená zver, môžme len prešľapovať z nohy na nohu a čakať. Je však potrebné uvedomovať si, že je vždy na tom niekto horšie než my.

Mnoho ľudí spútava spôsob ich života, nie samotný život, pozor, to je podstatný rozdiel, lebo ako sa hovorí: nemáme problémy, ak si ich nerobíme, preto nehľadajme mreže okolo nás, ale v nás. Isteže, nevyhneme sa všetkému a nemôžme si vnútiť myšlienku, že sme slobodní, keď nestíhame ani polovičku vecí, ktoré by sme chceli. Mňa osobne napríklad spútava škola. Mala by som ju rada, lebo mám rada múdrosť, ale kôli môjmu svedomiu či snahe byť dobrá, si odhrýza viac z chleba času než si zasluhuje na úkor iných vecí, ľudí a hlavne kôli tým ľuďom ma to veľmi mrzí. Najmä kôli tomu jednému.

Napriek všetkým našim povinnostiam, potrebám či záujmom sme slobodní, lebo neviem ako vy, ale ja tu ešte stále sedím a píšem pri akejsi čínskej piesni tento článok. Nemám hlaveň coltu, berety, desertu, či inej zbrane namierený na spánok a dúfam,že ani vy nie, keď toto čítate. Možno žijeme v mnohých klietkach, no nikdy ich nie je toľko, aby ich nemohlo byť ešte viac. Preto buďme radi, že môžme byť radi a nezabúdajme na to,že za to,čo máme vďačíme možno práve iným, ktorí pre slobodu aj umreli. Lenže to už je iná téma, téma ľudskej spoločnosti a prekážok, ktoré si svojou hlúposťou a neponaučiteľnosťou kladie pod nohy.


Moje myšlienky | stály odkaz

Komentáre

  1. Co ti daaaava ???
    Fuha tak to uz je jaky text ??? no koniec proste ... cisty respekt pred tebou sklanam ... riadna haluska
    publikované: 25.09.2007 21:51:40 | autor: DinGO (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :)) Jeej DinGO :))
    Som nevedela, ze aj napises komentarik. Potesi :)
    Dakujem, som rada, ze sa aspon niekomu paci. Ale nemusis prehanat, bo mi narastie sebavedomie a budem ete väcsi bubak, nez som.
    publikované: 26.09.2007 20:41:54 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. fajn
    ja jedinú neslobodu, ktorú si uvedomujem (okrem príkazov a zákazov rodičov) som ja sám .. mohol by som všetko .. kebyže chcel ale nevie či chcem a tým si de facto staviam mreže.. stenu, ktorá ma nepustí a nemám potom komu čo zazlievať... ale čo už som divný ....pointa? neviem ale neni som istý tým prečo si mi kázala prečítať si to .. moja obmedzenosť tu hraničí toť všechno howg..
    publikované: 26.09.2007 22:27:51 | autor: piho (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ja
    no ja by som takeho bubaka uplne najviac zobral na rande ;)
    publikované: 28.09.2007 00:04:21 | autor: ja (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. 4 Piho
    Uz ani sama neviem, preco som Ti vravela,ze mam novy clanok, ale spominam si,ze to nejak suvisi s nejakym rozhovorom v jedalni.
    Ako som povedala: ludia problemy nemaju, ak si ich nerobia. Realita. Kruta?Mozno ano, mozno nie. Ale pravdiva.
    publikované: 30.09.2007 22:41:07 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. Ty :)
    Nezartuj, lebo " s certy nejsou zerty" a hadam si ete dost mlady na smrt.
    + Bubak je zadany.
    publikované: 30.09.2007 22:46:21 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. hehe
    nuz co. vsetcia bubaci su :)
    publikované: 01.10.2007 21:41:01 | autor: ja (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. EE
    vsetci hadam niee.
    publikované: 02.10.2007 21:40:31 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. hm
    ale ti najkrajsi (veruska) su ;)
    publikované: 02.10.2007 23:21:00 | autor: ja (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Sloboda?
    Sorry ale sloboda je o inom. Nie je o zamknutých klietkach ale o kľúčoch. Zostávam s pozdravom.
    publikované: 07.10.2007 22:21:13 | autor: Andrej (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. Andrej
    Sloboda a nesloboda. :) Vies, moze byt velmi tazke dosiahnut na kluce, ked Ti v tom cosi brani.
    publikované: 09.10.2007 21:03:31 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014