Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Egypťanky

A ich veci každodennej potreby. Stručný prehľad.
Vlasy & parochne
 
Pre Egypťanky je typická parochňa, ktorá sa postupom času zdokonaľovala. Podčiarkovala príťažlivosť a eleganciu jej majiteľky, avšak nebola používaná len ženami. Egyptské parochne sa vyrábali z prírodných vlákien, z ľudských vlasov, prípadne zo zvieracej srsti. Je pravdepodobné, že vlasy boli v úzkom súvise so sexualitou – pekný účes pomohol vyznieť erotickej príťažlivosti, čo platilo aj o rozpustených alebo neučesaných vlasoch. Vesetskí šľachtici a ich manželky nosievali vo vlasoch akési kužeľčeky, z ktorých sa šírila príjemná vôňa.

 
Proti šediveniu a vypadávaniu vlasov sa Egypťanky bránili ricínovým olejom. Olej získavaný drvením ricínových zrniek sa vtieral do vlasov. Používali sa rôzne zmesi byliniek, ktorých názvy nám dnes už nič nehovoria.
 
Kozmetika
 
Okrem jednoduchých a bežných prostriedkov každodennej hygieny vlastnili Egypťanky kopu krášliacich prostriedkov, ktoré používali podľa pravidiel alchýmie. Uchovávali ich v drahocenných, nádherne vyzdobených skrinkách z najkrajšieho dreva. Možno v nich nájsť voňavky, kozmetiku, líčidlá, paličky a lyžičky na nanášanie prípravkov na pokožku, pinzety na vytrhávanie chĺpkov, zrkadielka, hrebienky a vlasové sponky.
 
 
Najznámejšie predmety egyptskej toalety sú lyžičky na líčidlá, ktoré majú okolo 30 centimetrov. Sú z dreva alebo slonoviny, často v tvare nahého plávajúceho dievčaťa, ktoré stelesňuje bohyňu Hathor alebo v tvare kačice.  
 
V starom Egypte neexistovali parfumy tak, ako ich poznáme dnes. Voňavky boli vyrábané z aromatických bylín tak, že ich vylúhovali v mastných olejoch. Takisto boli vyrábané extrakty z mnohých druhov kvetov. Príprava takýchto voňaviek si pravdepodobne vyžadovala celé mesiace práce. Voňavky boli rozšírené a dôležité aj z toho hľadiska, že božstvá sa ľuďom zjavovali prostredníctvom tak prenikavej vône, až ich privádzala do extázy.
 
Líčidlá a kozmetické prípravky poroztierané na doštičkách z včelích plástov používali všetci obyvatelia Egypta. Veľmi populárne bolo černidlo vyrobené na báze antimónu a zelené líčidlo na báze malachitu, ktoré umožňovali ženám predĺžiť si líniu obočia a zvýrazniť krásu očí. Taktiež slúžili na ochranu očí I pokožky proti hmyzu a piesku počas piesočných búrok.
 
Egypťanky používali mastičky, keď chceli ostať štíhle alebo si uchovať pružné prsia, spevniť pokožku, prípadne odstrániť bradavice. Načistenie pokožky a pre mladistvý vzhľad si do pokožky vtierali vosk a čerstvý olej z moringy, terebintovú gumu a cyperskú trávu.
 

Zrkadlo
 
Princezná Sathathorivenet mala zrkadlo, v ktorom sa na seba každé ráno pozerala a kochala sa svojou krásou. Zrkadlo sa volalo aanch, čo bolo synonymom slova znamenajúceho život. Pozrieť sa do zrkadla neznamenalo len estetickú potrebu, ale aj túžbu splynúť s Hathor. Zrkadlá boli vyrábané zo striebra, zlata, kremeňa, nerastného krištáľu a lazuritu počas slávnostných rituálov.
 
Ideálna krása
 
Pohľad Egypťanky bol jasný, jej chôdza vznešená. Takáto žena musela byť štíhla, mať jemne tvarované končatiny, výrazné, ale nie príliš široké boky, okrúhle, ale neveľké ňadrá.
 
Šaty a šperky
 
Medzi materiálmi, z ktorých bolo zhotovované šatstvo, prevládal biely, jemný, viac alebo menej priesvitný ľan. Odevom egyptských žien Starej ríše boli priehľadné ľanové šaty s ramienkami, siahajúce až po členky, zakrývajúce alebo odhaľujúce ňadrá. Dodávali im vznešenosť a podporovali hrdé držanie tela, no neskrývali ani ženský pôvab. Tieto klasické šaty sa zachovali aj v Novej ríši.
 
Egypťania najradšej chodili bosí, ale mali k dispozícii rôzne typy sandálov.
 
Ako ozdoby sa zvykli nosiť náramky na zápästiach a členkoch, náhrdelníky zväčša pripomínajúce rozptyl slnečných lúčov, diadémy a stužky vyzdobené kvetinovými motívmi, prstene, prívesky a náušnice zo zlata, striebra, tyrkysu, ametystu karneolu a ďalších polodrahokamov. Šperky neboli len na ozdobu, ale mali hlavne magickú funkciu. Slúžili ako božie slová na ceste záhrobím, preto ich možno nájsť v mnohých hrobkách Egypťaniek.

Zdroj:
Christian Jacq: Egypťanky

História | stály odkaz

Komentáre

  1. Husté dlhé vlasy sú
    stále príťažlivé pre mužov, naznačujú zdravie majiteľky, zdravú krásu, prehodení hrivy idú muži do kolien :-)))))) O_ô
    publikované: 28.06.2009 14:12:41 | autor: Derechura (e-mail, web, autorizovaný)
  2. len sa o tú hrivu starať
    je v našom uponáhľanom živote tak nejak o hubu :)
    Ktorá ženská má času stráviť hodiny pestovaním samej seba? :)

    pekná reportáž
    publikované: 29.06.2009 06:46:03 | autor: Petula (e-mail, web, autorizovaný)
  3. Je zaujimave...
    ...sledovat ludsku tuzbu kraslit sa. Pouzivanie vybranej kozmetiky a sperkov symbolizovalo vzdy spolocenske postavenie a vyznamnost. Stale su im pripisovane magicke a liecive ucinky. Kazda doba mala tiez svoj ideal krasy, ktory sa neustale vyvija, ale niektore prvky ostavaju nezmenene. Staroveky egypt rozvinul ideal krasy do podrobnych detailov. Kulturne posolstvo predkov sa zachovava. Nice :)
    publikované: 30.06.2009 23:38:59 | autor: helloboy88 (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. ahoj
    tak šťasie maju tie ženy, ktoré majú krásne huste vlasy od mala a nemusia chodit stale ku kaderníkovi :)
    publikované: 31.05.2010 10:08:06 | autor: Liliana (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. dobry clanok
    Dobre napisane.
    publikované: 21.10.2015 23:25:44 | autor: Jana (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. suhlas
    naozaj dobry clanok
    publikované: 21.10.2015 23:26:50 | autor: Zdenek (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. suhlas
    suhlasim, dobry clanok
    publikované: 21.10.2015 23:27:46 | autor: Jana (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014