Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Joga

Joga je ľahký, nenáročný a príjemný spôsob, ako byť zdravší a silnejší.
 
Tak pri tejto vete asi mnohí z vás pokrútili hlavou na znak nesúhlasu, hlavne pri slovách „ľahký, nenáročný“ spôsob. Ako tak sledujem ľudí, ktorí by sa o jogu celkom aj chceli zaujímať, vnímajú ju práveže naopak. Cviky sa im zdajú byť fyzicky veľmi ťažko zvládnuteľné. Avšak, v tomto cvičebnom programe platí jedno dôležité pravidlo, ktoré by mali všetci cvičiaci i skoro cvičiaci poznať: nerob to, čo ti nie je príjemné. To samozrejme neznamená, že ostaneme všetci stáť, keď nás trošičku zabolia svaly.
 
Joga je istým spôsobom o prekonávaní samého seba. Veď ako každý šport, ak ju môžem nazvať športom. Každý by mal vedieť odhadnúť hranicu svojich možností a súčasne si uvedomovať, že vlastnou silou vôle ju dokáže posúvať stále ďalej a ďalej. Je potrebné len dostatočne chcieť a mať trochu trpezlivosti. Niekedy trochu viac.        
 
Pomáha pri rôznych zdravotných ťažkostiach, napríklad pri vysokom krvnom tlaku, bolesti kĺbov, chrbtice, celkovo zvyšuje pružnosť tela a vylaďuje svaly, zlepšuje kondíciu. Pôsobí aj na psychickú stránku človeka, spôsobuje stav hlbokého uvoľnenia (ak ju cvičíte správne a nie ste úplní začiatočníci - vtedy skôr pociťujete viac bolesť než uvoľnenie, možno vám pomôže veta: bolesť je len pocit. Mne pomohla), pomáha vyrovnať sa so stresom, pri problémoch s držaním tela a funkčných poruchách. Ak ju cvičíte z vlastnej vôle a popri cvičení vám nebehajú po rozume myšlienky ako „Bože ,prosím, nech to už skončí“ „Ja tú bolesť už nevydržím..“ určite vás bude napĺňať a zvyknete si na ňu natoľko, že nebudete chcieť prestať. Na dosiahnutie prečistenia tela i mysle by bolo vhodné vyhradiť si na ňu kúsok času každý deň. Ja osobne jej venujem polhodinku až trištvrte, dostatočne stačí, si myslím.   
 
Vek a kondícia nie je podstatná. Joga je skutočne pre každého, či ste predtým robili nejaký šport alebo nie. Tempo, akým chcete napredovať, si zvolíte vy sami. Je nesúťaživá, takže vás absolútne nemusí trápiť, že vám nejde každý cvik najlepšie a porovnávať sa s ostatnými cvičencami je úplná blbosť. Cvičenie so skupinou ľudí je ale celkom dobrá motivácia, aj atmosféra sa mi zdá byť lepšia.  
 
Asi by vás zaujímal aj pôvod jogy, však? Tak stručne, lebo sama toho veľa neviem a nechce sa mi behať po nete, málo času. Predpokladá sa, že vznikla kedysi pred tromi až štyrmi tisícročiami v hlavách starovekých indických mudrcov v podobe múdrosti - najvyššej vedy života. Jej cieľom bolo aj je dosiahnuť lepšie zdravie, duševnú kontrolu a väčšie sebauvedomenie.
 
Slovo joga znamená „spojenie“, spojenie mysle, tela a ducha - jednota všetkých vecí.   
 
Existuje mnoho druhov jogy. Najrozšírenejšie je cvičenie Hathajoga, zamerané ba fyzické telo ako na cestu k sebarealizácii. Učí nás, že získanie kotroly nad telom je základom ovládnutia mysle. Ha znamená slnko a tha znamená mesiac. Hathajoga teda zdôrazňuje vyváženosť protikladných síl v tele (nádych a výdych, ľavá a pravá strana, radosť a smútok, atď.) pričom telo sa dostáva do prirodzenej rovnováhy.
 
5 princípov jogy:
1.Uvoľnenie                                                                                     
2.Cvičenie (ásany)
3.Kotrola dýchania (pránájáma)
4.Výživná strava
5.Pozitívne myslenie a meditácia
 
(neboite sa, ani ja sa tých princípov veľmi nepridŕžam- jem, čo mi chutí, myslím asi viac negatívne než pozitívne a tak, to len aby ste vedeli, že joga má princípy)
 
Ideálne na cvičenie je pokojné miesto s dobrou hudbou (nejaká pomalšia, nemusíte preto zháňať jogové hodinové remixy). Najlepšie je cvičiť naboso, nie s plným žalúdkom, so zopnutými vlasmi. Jednotlivé cviky netreba robiť nasilu a je dobré pamätať si, že pred začiatkom by bodla nejaká krátka rozcvička, aby ste zvyšok týždňa nemuseli len ležať. Joga súvisí tak trochu aj s astrálom, astrálnym telom, čo je dostatočne vidno napríklad pri cviku mŕtvola.
 
Dúfam,že vás toto cvičenie aspoň trochu oslovilo a tento článok neurobil pravý opak.
 
Zdroj: Kniha Cvičenie a meditácia ....vs. moja myseľ
   

Iné | stály odkaz

Komentáre

  1. No...
    ...tak ja som tu jogu necvicila uz pekne dlho, az ma to hneva...len akosi mi nevydava:(.
    No...veru, lahke mi to nepride,ale casom hadam...ak sa k tomu kvoli tejto hupej situacii (vies, co mam na mysli) este dostanem... Inak, pekny clanok, paci sa mi ako si to napisala...keby som na jogu nechodila (aj ked nie pravidelne), tak by ma to urcite oslovilo:).
    publikované: 06.11.2007 20:25:34 | autor: Kaena (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. 4 Kaena
    Draha, dufam,ze bude lepsia situacia neskor a zacneme znovu chodit cvicit, bo je tam lepsie ako doma.
    Dakujem, snazila som sa to sformulovat nejak z knihy, ale oni tam desatkrat spominaju jednu vec cez 9 inych.. proste kblko. Ako ho rozmotat? Na net som nestihala ist..tak toto je vysledok :)
    publikované: 07.11.2007 21:25:19 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. Ťažké?
    Je to možné, ale podľa mňa nie je nič ťažké, len treba mať silnú vôľu a hlavne trpezlivosť, ktorú ja samozrejme nemám. Ale možno raz si ten čas nájdem, určite, raz určite :-)
    A potom ma môžeš učiť ;-)
    publikované: 17.11.2007 10:38:35 | autor: xube (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014