Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Utrpenie

Nieco, co iste kazdy z nas niekedy zazil

Ked clovek pocuje slovo "utrpenie", napadne ho nieco negativne, je to samozrejme. Bolest, smutok a mnoho dalsich negativnych pocitov. Ale preco by utrpenie nemohlo byt aj pozitivny pocit? Co ak je vsetko inak? Co ak zmyslom nasho zivota nie je stastie, ale utrpenie?

V mojej mysli kvitne myslienka, ktora sa stotoznuje s tym, ze vyznam nasho bytia je v utrpeni, nie v stasti. Bez utrpenia by totizto stastie nebolo. Bez utrpenia by sme nepoznali ten zvlastne krasny pocit, ze vsetko je tak jednoduche a dokonale, a najmensie malickosti maju najväcsi vyznam. Len ked clovek trpi, vidi, ktore veci a ktori ludia, ktore udalosti maju pre neho najväcsi vyznam, najde cestu k poznaniu, na ktoru by bez utrpenia mozno nikdy nezabludil. Clovek jednoducho potrebuje padat na to, aby znova vzlietol do vysin. Do vysin, z ktorych este mnohokrat spadne na tvrdu zem.

Utrpenie nuti ludi zamyslat sa nad svojimi chybami, co rozvija ich psychicku stranku, rastu na duchu a mnohokrat sa z nich stavaju talentovani filozofi, ktorym ta chut zamyslat sa malokedy zmizne. Utrpenie je teda dar. Je to sanca ci uz byt lepsi alebo sa poucit, snad najst cestu za stastim alebo objavit v sebe nieco nove.

Tiez uci ludi snivat, predstavovat si, tuzit, odchadzat z tohto sveta do sveta vlastneho plneho krasnych myslienok, veci, mozno pre niekoho uplne obycajnych. To, po com slovek tuzi, ma tym väcsiu hodnotu, cim dlhsie pre to trpi.

Ked clovek trpi, ma pocit, ze to uz nemoze byt horsie, ze mu bolest trha cele vnutro na tisice drobnych kuskov, ktore bude jedneho dna musiet pozbierat a pozliepat. Ale uvedomme si, ze vzdy to moze byt horsie. Este stale zijeme a mozme dufat, ze to nebude trvat vecne, ze po niecom zlom pride nieco dobre, ved negativa nemozu existovat bez pozitiv, nevolali by sa potom negativa. Skusme teda trpiet s usmevom, ajked to ide len vemi tazko. S usmevom, lebo nas duch rastie a nabera na sile, rozvija sa a caka na prichod niecoho dobreho co nas v buducnosti, blizkej ci dalekej, caka. Ak to dokazeme, prekoname sami seba a z utrpenia si vezmeme este viac mudrosti.

Tym padom je aj v utrpeni kusok stastia. Vsetko samozrejme zalezi od uhla pohladu, nikto, kto si toto precital (ak si to niekto vobec precital), so mnou nemusi suhlasit, su to len moje pocity z bolesti, ktora mi robi tymto sposobom radost. Je zvlastne, ze utrpenie ma spojitost so stastim, zatial co stastie s utrpenim nie.


Moje myšlienky | stály odkaz

Komentáre

  1. jeeej
    Verka pekny clanok ako vzdy.....a chcem len povedat ze je na tom urcite aspon nieco pravdy...Neviem ci rada trpim ale snazim sa to udrzat v sebe a prejst tym s usmevom je to tak lahsie ale ked clovek zostane sam len so svojimi myslienkami je tazke mat na tvari usmev hlavne vtedy ak ho nieco trapi....
    publikované: 26.04.2007 22:24:25 | autor: stewka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Utrpenie
    Celý príspevok mal mať nadpis "Bolesť" tak by som mu asi rozumel.To,čo
    som čítal je niečo nepochopitelné. Dajme priestor bolesti a príde radosť.
    Má to zmysel? Kde je podstata tohto myslenia? Článok mi pripadá ako výsmech ľudských poicitov. Denne sa stretávam s bolesťou ;aj fyzickou
    i psychickou. Radosť ani neviem čo je. Takýto článok ma vie nahnevať.
    publikované: 27.04.2007 05:55:26 | autor: Kici (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. 4 Stewka
    ano, je to tazke, ale ako dalej pisem, clovek bude porastie na duchu
    publikované: 27.04.2007 09:48:35 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. 4 Kici
    Hmm,to ma mrzi, ze si to nepochopil.
    Nie, cely prispevok ma mat nadpis "Utrpenie" Lebo boliet Ta moze aj hlava, ale nemusis trpiet, lebo Ta nemusi boliet az tak velmi.
    Neviem, co na tom nechapes. Snazila som sa tym povedat uplne jednoduchu vec.
    Urcite to nie je vysmech ludskych pocitov, keby som sa vysmievala z ludskych pocitov, tak to napisem rovno, nepotrebovala by som skryvat moj nazor :)
    Nevies, co je radost, lebo sa na to tak pozeras, aby si nevedel. Zrejme si ju malo vazis, lebo iste Ta obklopuje velke mnozstvo malickosti, z ktorych by si sa mohol tesit, keby si sa chcel, alebo keby si vedel ako. Neveim, nepoznam Ta, nepoznam Tvoje problemy, takze poriadne neviem co Ti mam poriadne odpisat. Zelam vela stastia a radosti :)
    publikované: 27.04.2007 09:58:09 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. comentar
    Je super že už znova začínaš písať normálne články,niezeby som tie o radkiovi,dialke... pokladala za nenormálne ale tieto su už fakt take ,,verkovské,,články... ty máš svoj štíl písania a to máme na tebe všetci radi... aj tento článok ma núti zamyslieť sa... :) podaril sa ti!!! patrí ti taká malililinká poklonka......
    publikované: 27.04.2007 12:48:25 | autor: pestera (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. 4 Pestera
    neprehaaanaj :D:D:D:D ale dakujem, som rada, ze sa aspon niekomu paci :) a ze splna svoj ucel :))
    publikované: 27.04.2007 15:00:11 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. comentar
    jasne ze neprehanam... Tvoje clanky su dobre a hotovo...
    publikované: 27.04.2007 15:31:39 | autor: pestera (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. waw
    ten clanok je proste waw.....jeden z najlepsich.....:o)
    publikované: 29.04.2007 16:35:30 | autor: 9dzaja9 (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. 4 9 dzaja9
    ..Heh..dakujem.. ked myslis.:)...
    podla mna to viem aj lepsie podat, hm :(
    publikované: 30.04.2007 22:27:00 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014