Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Tutanchamon

Stručné informácie pre tých, ktorých zaujíma Egypt a mnohé s ním súvisiace.
Jeho meno v dávno zabudnutom egyptskom jazyku znamená živý obraz Atona.
Na trón nastúpil ako 8-9 - ročný a umrel ako 18 - ročný, ale niektorí vedci sa domnievajú, že až ako 30-ročný. Manželkou mu bola pravdepodobne jeho nevlastná sestra Anchensenpaton, jedna z dcér Nefretiti, manželky jeho otca Achnatona (Amenofis III.) Mali spolu dve alebo tri deti, ale všetky sa pravdepodobne narodili mŕtve. Jeho krátky život teda nebol vôbec ideálny život faraóna a už vôbec nie, keď  zradní kňazi začali uvažovať nad zmenením náboženstva, pretože vtedy tam bolo náboženstvo slnečného boha Atona, založené Achnatonom a Nefretiti, čo im zjavne nevyhovovalo. Preto sa Tutanchamon najskôr volal Tutanchaton. Až po zmenení náboženstva, kde sa hlavným bohom stal Amon, sa upravilo aj meno. Tento faraón v skutočnosti nebol ničím významný, totižto nestihol byť.
 
Ako zomrel môžeme len predpokladať, pridržiavame sa totiž nie úplne presvedčivých dôkazov. Nenašli sa žiadne dokumenty, ktoré by zaznamenávali príčinu smrti. Ak aj existovali, boli zničené. Vďaka rontgenovým snímkam zo 60tych rokov sa zistilo, že utrpel úder to zadnej časti hlavy, ale nepodľahol mu hneď, ešte chvíľu žil, pravdepodobne však upadol do bezvedomia.
Po smrti Tutanchamona sa moci ujal „božský otec“ Aje, ktorý tu bol už za vlády Achnatona a Nefretiti. Vládol štyri roky a vynasnažil dosť veľké úsilie nato, aby čo najlepšie vyhladil stopy po Tutanchamonovi, Nefretiti a Achnatonovi kvôli tomu, že uctievali iného boha. Takže určite zahladil stopy aj o tom, že on bol ten, kto zabil Tutanchamona (je najpravdepodobnejšie,že ho chcel zavraždil práve on, pretože sa už dlhšie snažil získať trón a Tutanchamon vymenoval za svojho následníka Haremheba, ktorý nezasadol na trón kvôli tomu,že keď si faraón odžíval posledné dni, práve bojoval v Palestíne). Veľa ľudí žijúcich v Egypte bolo presvedčených o tom, že božský otec je vrahom panovníka a asi si to nemysleli pre nič za nič. Po ňom nastúpil na trón vyššie spomínaný Haremheb, dôstojník, ktorý mal okolo 100 titulov.
 
Tutanchamonova pyramída (ktorá vlastne nie je jeho) bola objavená v 1922 expedíciou vedenou Howardom Carterom a financovanou lordom Carnarvonom. Všetci do 4 rokov zomreli, a tak vznikla povera o kliatbe tohto faraóna. 23 vedcov. 23 múdrych hláv umrelo a nikto nevedel prečo presne (hovorím len o smrti vedcov, ale umrelo omnoho viac ľudí, pretože keď sa objavila pyramída, začali prichádzať boháči z rôznych krajín, ktorí si ju chceli pozrieť pekne zblízka a nebolo ich málo). Až neskôr sa zistilo, že v hrobke boli plesne a v nich baktérie, ktoré tam boli zakonzervované vyše 3000 rokov a otvorením hrobky sa prebudili k životu. Najskôr vznikali špekulácie, že Egypťania vynašli nejakú biologickú zbraň, ale po istom čase bolo toto tvrdenie vyvrátené a nahradené faktom: Egypťania dávali mŕtvym do hrobiek jedlo na cestu za posmrtným životom, ktoré, samozrejme, začalo hniť, a tak vznikli takéto nebezpečné baktérie spôsobujúce zlyhanie dýchacích ciest, čo bolo skutočnou príčinou úmrtia mnohých ľudí, ktorí vtedy prišli do styku s múmiou alebo predmetmi v hrobke. Ľudia so slabším imunitným systémom podľahli ako prví. V súčasnosti by sa pred nimi dalo chrániť pomocou najmodernejších liekov.
 Tak tu máme tutanchamonovu posmrtnú masku celú zo zlata. Bol uložený v štyroch sarkofágoch a posledný bol tiež celý zo zlata.

História | stály odkaz

Komentáre

  1. vera
    ďakujem za inteligentný a obsažný prístup k histórii .
    publikované: 24.06.2008 22:38:27 | autor: topas234 (e-mail, web, autorizovaný)
  2. mňa zaujíma týpek čo sa tuším amon mon volal...
    ...prišiel kolega z egyptu a vyprával historku a tomto vojakovi...tak si chcem potvrdiť fakty :))
    publikované: 24.06.2008 23:28:28 | autor: em (e-mail, web, autorizovaný)
  3. 4 topas234
    Ja dakujem za komentar, dost potesil. Hlavne ak sa Ti clanok pacil, pripadne si sa dozvedel nieco nove. snazila som sa asi pred tyzdnom najst na nete este viac, chcela som vediet viac predtym ako sme sli na Tutanchamonovu vystavu do Viedne, ale uplne prazdny net.. a ak som aj nieco nasla, tak uz len to, co som sama davno vedela. Tak preto som do perexu napisala "strucne informacie" Keby som o nom vedela viac, tak tu toho aj viac je.
    Ale myslim si,ze pre ludi, ktori o nom nevedia nic, pripadne len malinko, to staci. No a ti ostatni mi budu musiet prepacit.
    publikované: 24.06.2008 23:39:22 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. 4 em
    Tak s tymto Ti nemam ako pomoct, prepac, iba ak by som pozrela v nejakych knihach, co mam doma, ale ak sa nejedna o niekoho znamejsieho,tak to bude asi bezvysledne hladanie.
    Moje poznanie je prilis obmedzene :(
    Ajked sa snazim nasavat co najviac informacii, ajtak zabudam a vzdy budem viac nevediet ako vediet.
    publikované: 24.06.2008 23:46:40 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014