Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Nefretiti

Konečne som dočítala knihu Philippa Vandenberga – Nefretiti, tak tu sú stručné a podľa mňa pre mnohých ľudí zaoberajúcich sa Egyptom i zaujímavé informácie z mojich poznámok.
Jej meno znamená „Kráska, ktorá prichádza“. Pochádzala z Mitanni*, kde sa volala Taduchepa. Jej rodičmi boli kráľ Tušratta** a kráľovná Juni. Jej kráľovské meno je Nefer-Neferu-Aton (Krásna je kráska Atonova).
 
Narodila sa približne okolo roku 1381 pred n.l. Ako pätnásťročná bola vydatá (dobre, in fact otec ju predal za egyptské zlato, ktoré bolo kvalitné, a preto veľmi žiadané) za Amenofisa*** III., ktorý bol už starý,tučný, lysý, bezzubý a s ústami plnými nádorov, čiže určite aj „veľmi“ príťažlivý. Umrel približne ako 40-50 ročný, takže jej povinnosti manželky netrvali veľmi dlho.
 
Taduchepa mala mandľovo hnedé oči, bola štíhla a útla s dlhými vlasmi, vysoká maximálne 1m 40. Jej pokožka bola svetlá, čo bolo v tej dobe dôkazom toho, že je princezná – veď iba kráľ mal možnosť zabrániť tomu, aby na jeho dcéru počas celého detstva nedopadali slnečné lúče. Vznešená bledosť bola pokladaná za rozhodujúce kritérium krásy. Mala vo zvyku nosiť modrú**** čiapku ázijských kráľovien, biely háv, ktorý viac zdôrazňoval než zahaľoval ženské krivky, s hlbokým výstrihom lemovaným širokým golierom zo zlata a polodrahokamov, ktorý znázorňoval veniec z lupeňov modrého lotosa a vavrínových plodov.
 
Po smrti Amenofisa III. sa stala manželkou jeho syna Amenofisa IV., ktorý sa neskôr premenoval na Achnatona (Atonovi milý). Vtedy bola sedemnásťročná a on trinásťročný. Od šestnástich rokov ho však postihla hormonálna porucha*****, ktorá zapríčinila vodnatenie mozgu, čo spôsobuje buď demenciu alebo genialitu. Opuchla mu spodná časť tela, takže s krásnou Nefretiti bol v peknom kontraste. Ešteže zdedil po otcovi 300 členný hárem, kde si to mohol vykompenzovať.
 
Nefretiti mala asi 6 dcér,z toho známejšie sú Meritaton (najstaršia), MaketatonAnchensenpaton.
 
Spolu s Achnatonom si založili náboženstvo uctievajúce len jedného boha – Atona******. Neuctievali však slnečný kotúč, ale slnečnú energiu, čo je podstatný rozdiel. Aj v Ázii boli slnečné kulty: v Babylone uctievali boha slnka Šamaša a v Mitanni mali tiež slnečný kult, Achnaton bol teda na svoje náboženské cítenie orientovaný buď Nefretiti alebo Teje, manželkou jeho otca, hlavnou ženou vtedajšieho háremu. 
 
Nefretiti prakticky vládla viac než jej manžel, avšak jej moc začala upadať akonáhle Achnaton vymenoval Semenchkareho za svojho spoluvládcu.
 
Keď Achnaton umrel, Taduchepa bola 34-ročná. O niečo skôr ako postihla smrť Achnatona, vzala si aj Semenchkareho, takže Nefretiti mala skvelú príležitosť vziať znovu moc a vládu do svojich rúk, presadiť náboženstvo jediného boha Atona, ktoré počas vlády spomínaných dvoch faraónov začalo upadať, utláčané predošlým náboženstvom vynúteným kňazmi, ktorí z neho mali vcelku dobrý profit. Avšak, bol potrebný faraón a to hlavne taký, ktorý bude mať kladný postoj k Atonovi. Jedinou nádejou bol jedenásťročný Tutanchaton*******, ktorý bol však primladý a ľahko ovplyvnitelný. (Po zmene náboženstva bol premenovaný na Tutanchamona)
Atonovské náboženstvo časom úplne upadlo a Nefretiti spolu s jeho vyznávačmi bola považovaná za kacírku, preto bolo mnoho jej kartuší obitých a prepísaných na jej dcéru Meritaton, taktiež sa obmieňali jej sochy na sochy Meritaton a podobne. Úpadkom náboženstva, ktoré sa Nefretiti snažila presadiť, stratila aj zmysel života.
 
Umrela v Achetatone (slnečné mesto, ktoré založila na počesť Atonovi spolu s Achnatonom, keď sa ešte mali radi) krátko po odchode Tutanchamona z tohto mesta ( približne 1344 pred n.l.). Dodnes jej múmia nebola nájdená.
 veľmi známa busta Nefretiti
 Achnaton
 
–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––
* Mitannská kultúra je približne niečo medzi Chetitmi a Asýrčanmi
** Tušratta vládol približne 4 roky
*** Amenofis=Amon je spokojný
**** modrá bola farbou panovníkov
***** táto porucha spôsobovala, že faraón často zvracal, čo sa začalo objavovať aj na nástenných maľbách práve od tejto doby
****** najskôr slovo „Aton“ neoznačovalo boha, ale len „slnko“ na oblohe
******* nebol synom Nefretiti, ajkeď jeho otcom bol Achnaton (nezabúdajme na ten hárem - 300ks žien)

História | stály odkaz

Komentáre

Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014