Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Kroky po ceste minulosti, sucasnosti a buducnosti

Kroky nas, ktori sme sa nazvali ludmi.

Clovek je zvlastny tvor. Ake je jeho poslanie netusim, no niektori ludia hovoria, ze je tu nato, aby vyuzival vsetky dary sveta, aby bol tym najvyssim stupienkom vsetkych foriem zivota. S tymto tvrdenim sa nestotoznujem.

Clovek sa tym najvyssim stupienkom urobil sam svojim spravanim a tuzbou byt nadradeny, byt pan. On urcil pravidla pre seba aj vsetkych ostatnych, nie Boh, ani priroda, len on sam. Takze poslanie nema, ak si ho nevymysli. Odpradavna, ako rastol, ako sa vyvijal, s nim rastli jeho vlastnosti, ktore ho jedneho dna znicia: chamtivost, zavist, sebeckost. Nech akokolvek tieto vlastnosti potlaca, v kazdom jednom su. Aj ten najsvätejsi clovek ich kdesi v kutiku duse skryval pred svetom.

Nato, aby bol clovek mocny, aby si udrziaval svoje hlupe pravidla a aby ich dodrziavali aj ini, potreboval zmanipulovat istu cast ostatnych ludi. Cim viac, tym lepsie. Preto vymyslel slovo BOH. Tym, samozrejme, netvrdim, ze Boh nemusi existovat, vsetko je hra slov :) . Vyhlasil ho teda za vsemohuceho,za stvoritela rozhodujuceho o zivote a smrti a zaviedol jednoduche pravidlo: hocico, co mu nebude vyhovovat, je proti jeho bohu a je to teda zle. To jest, ludia nesmeli mat odlisny nazor nez ich boh, nesmeli robit, co mu nevyhovovalo /pocitovat zlost, telesna rozkos a mnoho mnoho inych veci/, museli odvadzat istu cast svojho majetku. To bolo pekne premyslene ovladanie ludi.

Len si vsimnite, ako nas cirkev ovlada, bez ohladu na to,ci verite v ich boha alebo nie. Jednoduchy priklad: ked v bare tancuje takmer naha prostitutka, hlavne starsi ludia sa pohorsuju. Ano,az tak daleko siaha vplyv cirkvi. Si poviete: ale ved je to neslusne... :)) a co je slusne? Zaklady slusneho spravania polozil kto? Nuz v Rime to bol Gaius Octavius Augustus (augustus=vzneseny). Ale potom ich ovplyvnila cirkev...ini ludia...Hlavne,ze v antike alebo v inych davnych casoch bolo vsetko trosku inak, tam by spominana skoro naha teta nebola nicim zvlastna, mozno ucesom na tu dobu alebo make upom :))

Myslime si, ze mame vlastny nazor, ale je to skutocne tak? Nevtlkol nam ho len niekto do hlavy, kym sme boli v nizsej sfere zmyslania? Alebo si ho "prepoziciavame" od niekoho s predpokladom,ze je spravny? Ani netusime, kolko ludi s nami manipuluje, manipulovalo a bude manipulovat pod zamienkou, ze je to nas vlastny nazor. Nie, nerobia to koli nabozenstvu, ci nejakej organizacii, ale koli sebe. Koli svojej neuhasinajucej tuzbe po moci. V sucasnosti sa to mozno uz tak velmi neprejavuje, ludia sa uz nedesia rozpravok o zatrateni a podobnych vymyslov niektorych sibalskych hlav, co je dobre aj nie.

Tak,ci onak, ludia sa znicia sami, ak sa nenaucia chapat a vnimat svoje okolie, ak sa nezacnu pozerat aj ocami druhych, ak si nepremyslia svoje skutky. Ak sa nenaucia taketo skutocne malicke no i velmi dolezite veci, ovladnu ich vlastne chyby a postrcia ich do priepasti vecneho zabudnutia a nicoty, odkial sa uz spät vratit neda. Necakajte odo mna lutost, lebo nie sme hodni lutosti, mrzi ma len to, ze budu trpiet aj nevinni: zvierata,priroda a deti. No mozno sa este stale mozme spamätat a vratit spät na krizovatku a vybrat si inu cestu. Ved vsetko sa da, ked sa chce. Clovek ma obdivuhodnu silu vole, tak to vyuzime a zmenme koniec nasho bytia na zaciatok doby pravdy, respektovania a dostatocnej sebakotroly i sebakritiky.


Moje myšlienky | stály odkaz

Komentáre

  1. :) tak tak...
    Ale musím len toľko k tomu povedať, že väčšinou, či už si to priznávame alebo nie je človek ovplyvňovaný dogmou spoločnosti - hovoríme tomu davova psyhóza (média, okolie a jednoducho všetko okolo nás sa nás snaží ovplyvniť a to aj napriek tomu, že sa to zdá byť iba paranoja). Bohovia, pravidlá a všetky tieto veci vznikli pre tých, čo nevedia myslieť sami za seba, takže tomu nemôžem pripisovať zvlášť zlo - taký bol vývoj, také boli požiadavky a nutnosť. Najkrajšie časy boli asi v období antiky - vznik filozofie snaha uzmierenia ducha človeka s duchom prírody (Bohom). Snažili sa pestovať humánnosť, ale pravda je taká, že to by som skutočne romantizoval - bola snaha, tých pár ľudí, čo vnímali a videli, ale vždy tu boli a budú mocní, ktorí zneužívajú svoju moc k svojmu prospechu a nepočujú hlasy - dôležitejšie hlasy... Ale to som asi mierne zišiel z cesty :)
    publikované: 24.02.2007 13:16:04 | autor: xube (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. :)
    jj,antika,... skoda,ze som sa nenarodila vtedy..bolo by super pocuvat vsetkych tych velkyx filozofov
    publikované: 24.02.2007 13:54:10 | autor: Ja (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ale
    v anitke by si nemala Skype :D :D :D :D
    publikované: 24.02.2007 19:48:02 | autor: radkio (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. len tolko,k viere..
    vies,ze ani velmi neviem,ci s tebou az tak suhlasim..ano,je pravda,ze slovek je naozaj taky..ale ja napriklad som krestanka..verim v Boha..na jednej strane je pravda,ze som k viere bola vedena odmalicka,ale na dtuhej,uz mam dost rozumu na to,aby som si veci vedela usporiadat sama..a viera mi pomaha,ked mi je zle,ked potrebujem pomoc..mozno to bolo trochu odveci,ale ja len tolko..
    publikované: 24.02.2007 20:17:49 | autor: ... (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. neviem
    Ani neviem ako sa mam k tomuto vyjadrit...naozaj je tazke zit v tejto dobe lebo ludia su tu zly a naozaj nevedia ktore veci by si mali vazit(aspon teda podla mna) si vela ludi nevazi podstatne veci...a este sa mi nepaci ze v tejto dobe ludia odsudzuju niekoho kto je iny...to je strasne aspon podla mna clovek nikdy nevie co sa mu moze stat...alebo je zvlastne ked niekto sudi cloveka a este ho nepozna ale uz vraj presne vie aky ten clovek je.....To je pre mna nepochopitelne a velmi zvlastne...............A co sa tyka vieri.....tato otazka je velmi tazka pretoze nie kazdy veri...ja patrim medzi tych ludi ktory neveria priamo v Boha pretoze si mylsim ze samotny boh neexistuje ale to je trosku mimo....len cem povedat ze aj ked na boha neverim verim ze je nieco preco sa vsetko toto deje a este cem povedat ze nikomu neberiem jeho vieru ani nazor......dakujem......a cem sa ospravedlnit ak to neni k teme alebo ak sa stracam len som to cela povedat dakujem
    publikované: 24.02.2007 20:41:56 | autor: stewka (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. :))
    ja tiez verim v Boha, ale neverim cirkvi :))
    publikované: 24.02.2007 21:59:17 | autor: Ja (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. to stewka
    prečo je ťažké žiť v tejto dobe? .. vždy to bolo tak ľuďia odkedy sú ľuďmi boli takýto len teraz si to viac uvedomujeme lebo máme viac infomrácií síce tieto informácie nám môžu aj viac uškodiť lebo zo snahou byť iný zbierame informácie a ani sami si neuvedomujeme ,že je to pekne zabalené to pred čím sme sa snažili ukryť.. a preto síce bolo v antike alebo čo ja viem kedy ľahšie žiť ale len preto lebo k samitnému jadru klamstva reality či ako to nazvať sme sa dostali hneď a nie oklukou ... takže tak .. inak sry ak to bolo odveci ale po prečítaní som dostal strašnu chuť dačo pridať do komentárov ^_^;
    publikované: 24.02.2007 22:09:06 | autor: pihuško (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. neverim
    ja neverim

    pre mna je Boh len pojem, neverim

    ja verim v seba sameho, verim v existenciu inych inteligencii ako som ja a verim mojim priatelom ;)
    publikované: 25.02.2007 19:56:34 | autor: radkio (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. tak..
    kym kazdy z vas v nieco veri,tak je dobre... to je jedno v co .
    publikované: 25.02.2007 20:46:49 | autor: Ja (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. Pekna myslienka...
    ... ze clovek "poslanie nema, ak si ho nevymysli". To mohol byt aj nazov clanku. Nuz, ludska mysel je tak silna, ze dokaze vytvorit vazne silne memeticke komplexy a niekedy zacne podliehat vlastnym iluziam a sugescii. Btw, sice sa nepozname, ale celkom sympatizujem s mnohymi tvojimi myslienkami a som rad, ze ich tu takto uverejnujes :)
    publikované: 26.05.2009 15:05:59 | autor: hellooy88 (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. 4 hellooy88
    Nuz.
    Tento blog ma v podstate dve funkcie:
    1. Je to archiv ciastociek mojho ja, ktore rastu a rozvijaju sa alebo sa zmensuju a zanikaju.
    2. Je to snaha najst ludi, ktori maju zaujem o moje myslienky, su schopni ma pozdvihnut, pomoct mi alebo ktorym mozem pomoct ja.
    publikované: 27.05.2009 21:20:14 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014