Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Citajte az do konca, moji drahi

Pred pravdou sa oci nezatvaraju.

Pekne Vam opisem par veci, ktore uz moje oci videli a velmi by som si zelala, aby ste to citali az dokonca, nech je to akokolvek krute, nech sa Vam to akokolvek moze hnusit. Nechajte predstavivost pracovat. To, ze to nedocitate, neznamena, ze realita prestane existovat. Otvorte oci a rozhliadnite sa okolo seba. Mozno sa Vam zda, ze je vsetko v poriadku. Kiezby bolo... Bohuzial nie je. Kolko druhov zvierat je uz chranenych a kolko druhov vierat uz NIE JE!! to iste sa tyka rastlin, zivota celkovo. Vznika mnoho ozonovych dier, ktore su uz dost velke. Roztapaju sa ladovce. Zomieraju zvierata. Uplne zbytocne. Nic z toho nemuselo byt tak, ako to je. Miznu pralesy, pluca Zeme, domovy tisicich zivocichov. Pomaly, ale iste miznu ryby z oceanov. Ludia su tak hlupe tvory. Vam sa zda byt take nepochopitelne, ze bez stromov nebude kyslik, ze bez prirody nemozme existovat? Podla mna to pochopi aj 4rocne dieta, tak preco to nechapu niekolkokrat starsi ludia? Tak, snad vas tychto par veci zavedie na cestu uvazovania, kolko veci mate a nemusite mat:

Jedneho dna som zapla telku. Bol vecer, davali nejake info zo sveta, a tak ze pozriem . Prva tema sa tykala politiky a druha laboratornych zvierat. Televizia ziskala zabery, ako v nemenovanom europskom laboratoriu zaobchadzaju so zvieratami. Boli cele dopichane od nespocetneho mnozstva ihiel s prazdnymi pohladmi, s ktorych sa dalo citat jedine slovo : POMOZ. Ked sa zviera branilo, surovo ho udreli, alebo hodili o zem ako nejaku hracku, nech robilo, co robilo, nemalo na vyber, muselo trpiet takym ponizujucim sposobom. Je to ludske? Viete, co na nich testovali? Kozmetiku. Chcete byt "krasni", tak neprirodzeni, skryvat sa za masku v domnienke, aki ste dokonali aj na ukor toho, ze koli VAM niekto trpi, ze pre vas niekto umrel? Jedna nemenovana modelka mi povedala,ze keby ju tie zvierata videli bez kozmetiky, chceli by umriet. O tomto charakternom cloveku nech si urobi kazdy sam nazor, ja sa nevyjadrujem, len zasnem nad tym, aka je ludska hlupost bezhranicna. Zelam jej to iste. Nech ju zavru do labaku, nech si skusi, co to obnasa. Si poviete, ved su to LEN zvierata. ALE su to LEN tvory. Tak ako my. Ziju, citia, predstavte si, oni citia. Kiezby sa raz nase pozicie vymenili,zelam to vsetkym ludom, ktori ublizuju zvieratam, aby zazili to, co museli zazit tie zvierata, nech vedia aki je to pocit, ked ste bezbranni a nemozte ani zomriet, kym vas neutyraju k smrti.

Asi o pol roka som pozerala ten isty program. Ukazovali, ako Japonci lovia delfiny. Ok,kazdy musi z niecoho zit. Lenze pocet tych delfinov rapidne klesa, neviem, ci uz nie su aj chranene. Teraz k tomu lovu. Ano,ano, siete a potom ich vytiahnu von... Dovezu do pristavu a? A vypitvu. Zaziva!! Ich to nejak netrapi, ze to zviera musi prezivat strasne muky, vsak zisk je zisk! Peniaze, peniaze! Ja chapem, ze vsetci musime z niecoho zit, kazdy clovek musi papat a nalpnat svoje zivotne potreby...ale.. Je toto posledna moznost ako ich ziskat? Podla mna nie. Kto hlada, ten najde aj inu cestu. A ked uz tak velmi chcu predavat delfinie mäso, nech ho aspon zabiju, nech netrpi. Aj tymto ludom zelam zo srdca rovnaku smrt. Pomalu a tak bolestivu.

Raz vecer som prisla na azet, ako zvycajne a emailom mi prislo videjko. Malo zaujimavy nazov, tak som ho spustila a zacala pozerat. Strucny opis, nech sa paci: Akysi ujo s papekom v ruke pristupil k nejakemu zvieratku s celkom peknym kozuskom a zacal ho tou palicou brutalne bit po hlave. Potom ho chytil ,zviazal ,zakvacil o strom, stiahol z neho kozu a potom ho pustil. Pomedzi to chodili obrazky Jenifer Lopez ako sa premava v kozuchoch. Absolutne nechutne.

Nejaky clovek, kdesi na severe zabil tulenie mlada, tiez nie najrychlejsim a bezbolestnym sposobom, to jest, ubitie k smrti.

A posledny prispevok. Par chlapcov chytilo macku, priviazalo o strom, polialo benzinom a zapalilo. Popri tom sa dobre bavili a este to aj natocili.

Pre toto vsetko a pre mnoho inych veci SA HANBIM ZA TO, ZE SOM CLOVEK a velmi ma mrzi, ze tomu vsetkemu nemozem zabranit. Spravila by som hocico za to,aby zvierata netrpeli... Ludstvo sedi na dne jamy a vyhadzuje z nej hlinu na kopu zeminy nad nou. O nejaky cas tej hliny bude tolko,ze tu jamu zasype.Nebudem lutovat.


Moje myšlienky | stály odkaz

Komentáre

  1. joj
    tak na toto nieto ani vela slov...ludia sa nikdy nepoucia lebo si myslia ze su viac..a pritom tie LEN zvierata su ovela mudrejsie..a citlivejsie..poculi ste uz niekedy o tom ze daka samica vyhodila svoje mlada...len preto ze jej otravovalo zivot..NIKDY...my ludia si nevieme vazit ani sami seba..preto ani nedufam..ze by si vazili tych druhych..ved Zem je tu pre vsetkych a navzajom by sme sa mali respektovat...nikto nie je viac...to je len nase mylne klamstvo...zelam tym..co robia taketo veci...aby aspon raz pocitili taku bolest ako tie zvierata..viem ze by sa nemalo zelat druhym nic zle....ale na toto nie je ospravedlnenie
    publikované: 09.03.2007 16:07:25 | autor: aurka (e-mail, web, neautorizovaný)
  2. Ano
    Tak s tymto ja velmi suhlasimm.......fakt nepochopim ludi ktory nieco taketo dokazu je to hrozne fuj...........a suhlasim aj s aurkou..........fakt nemam na toto slov nechapem ako to moze niekto urobit...proste hroza fuj........
    publikované: 09.03.2007 16:11:00 | autor: stewka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. jj,
    ano,stava sa, ze ludia nemaju mozno na vyber, ale vsetko sa da urobit aj inak. + pochybujem,ze nie je ina cesta.
    publikované: 09.03.2007 16:15:43 | autor: Vera (e-mail, web, autorizovaný)
  4. Svet speje k záhube
    Veru tak, ľudia sú takí, dostali najdokonalejší mozog na tejto planéte, takže môžu rozhodovať o tom, čo sa tu bude robiť. To, že planétu pomaly ale isto zabíjame, j eviac než jasné a ľudia si to síce začínajú uvedomovať, ale žiaľ nie tak, ako by bolo potrebné..ak ovšem ešte vôbec je nejaká šanca na záchranu. Ja sama som veľkým milovníkom zvierat,takže tiež mi trhajú srdce tie veci, čo si opisovala, ale obávam sa, že my, "radoví občania" s tým aj tak nič nespravíme. Nebudeme si kupovať kozmetiku, testovanú na zvieratách, ani kožuchy, môžme spraviť dáku petíciu či demonštráciu ale nezmôžeme nič!!! taká je realita tohoto sveta. Stále budú medzi nami ľudia bez svedomia a vypatlaní výmeli, ktorí budú ničiť a zabíjať, nie len zvieratá, ale aj ľudí... a planétka Zem má svoje "dni" zrátané...
    publikované: 09.03.2007 16:17:06 | autor: Babsi444 (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. jj, Babsi444
    mas pravdu. Nemozme nic. Mozem tu o tom len ohovrit par ludi sa nad tym moze pozastavit. ALE aj to je nieco...uz len to, ze o tom vedia je nieco. Ano, nepomoze nam, ked prestaneme kupovat kozmetiku,museli by sme prestat pouzivat mnoho inych veci, pretoze to nie je jedine,co sa takto testuje..
    Nikdy nie je neskoro zastavit to vsetko,ten pad z takej velkej vysky, co nas znici.. Mozme to zastavit, sila vole cloveka je obdivuhodna. Ale to by sme museli najprv vsetci chciet. A myslim, ze nie kazdy bude spokojny s tym, ze uz nebude mat svoje hlupe pohodlie.
    Ostava este dufat, ajked je to zbytocne...
    publikované: 09.03.2007 16:23:43 | autor: Vera (e-mail, web, autorizovaný)
  6. :)) Ani si neviete predstavit, aku radost mi robite, ze tento clanok citate. Dakujem.
    aspon viem,ze je niekolko ludi, ktorym tato tema nie je lahostajna. :)
    publikované: 09.03.2007 16:45:30 | autor: Vera (e-mail, web, autorizovaný)
  7. k veci
    Noje to sice tak ale s tym nc nenarobis. Urcite sa delfiny dostanu na cervenu kartu je to len otazkou casu neviem ci uz niesu nahodou na zltej. a ako vzdy clovek na to pride az ked bude neskoro keby to bolo inak tak by vobec cervena karta neexistovala a ani ozonova diera. Ale zase neni vsetko take zle su aj ludia ktorý ktory proti tomu bojuju ale bohuzial je viac tych ktorym je to jedno chcu sa len nabalit. ale nechapem preco sme taky ked sme dokazali vymisliet nieco take ako pocitace vieme lietat.ale dakosi ta inteligencia nestaci na taketo dolezite veci ako je priroda aj ked pri tom je to nas domow vsetkyyyyych...
    publikované: 09.03.2007 17:07:58 | autor: LOL (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. je mi z toho smutno
    vidim taketo veci okolo seba casto a nic proti nezmozem.. kym si to ludia budu kupovat, budu ludia, ktori budu ublizovat a zabijat.. :(
    publikované: 09.03.2007 17:32:20 | autor: malazaba (e-mail, web, autorizovaný)
  9. V jednote je sila
    Sam nikto nic nespravi....ale ked sa vsetci spojime... a pridame sa k ludom, ktori uz proti tomu podnikaju urcite kroky..dokazeme aspon NIECO... aspon drobnost....ved svet je cely zlozeny z malickosti.... tak ako ocean z kvapiek.. Este stale mozme odist z cesty, po ktorej ideme a zmenit nas ciel, ponechat krasny zivot aj pre nasich potomkov... VSETKO SA DA, LEN TREBA CHCIET.
    publikované: 09.03.2007 20:53:18 | autor: Vera (e-mail, web, autorizovaný)
  10. je nas tu vela,
    premnozili sme Zem, nicime ju a nehladime za seba ani pred seba. nespravime s tym uz nic, len dufam, ze s nami spravi Zem poriadky... za toto co sa tu deje si asi nic ine nezasluzime (hovorim o vacsine ludstva, ktora spravila zo Zeme to co je teraz-chatrajucu trosku)
    publikované: 09.03.2007 23:33:57 | autor: eth (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. tak neskutočne smutné
    úbohné, chladné... také činy robíme my ľudia. tiež sa hanbím. hanbila by som sa kúpiť si kozmetiku, o ktorej nemám overené ako je vyrábaná a či pri nej trpia. ( aj na úkor tých množstva dní, čo stojí to zisťovanie). hanbila by som sa kúpiť si pravý kožuch - oblečenie z mŕtvol a utrpenia. hanbila by som sa kúpiť si mäso z obchodu - potravu z bolesti. hanbila by som sa ublížiť tým najnevinnejším - zvieratám.
    Ale ľudstvo samo je najväčšia pliaga zeme a väčšinou sa nehanbí. nie, ono sa baví, týra, ničí, spôsobuje utrpenie, zabíja a vraždí. pre zábavu. potešenie. tyrani, usadení na chátrajúcej planéte...
    publikované: 10.03.2007 00:24:53 | autor: galthea (e-mail, web, autorizovaný)
  12. ETH
    uz sa to zacalo, neboi. Su tri varianty, ako odtialto zmizneme. Prva: tretia svetova vojna. Druha: meteorit A tretia:cykly.... vkuse sa tu striedaju...len to chvilu trva... pride doba ladova a zamrzneme
    Potom si Zem konecne oddychne, ../ak z nej nieco ostane/
    publikované: 10.03.2007 14:35:17 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. GALTHEA
    ano, je to smutne a dost neludske. Chapem, ze ludia musia papat mäso, ale tie zvierata nemusia zit v takych podmienkach ako ich chovaju a nemusia ich zabijat takym brutalnym sposobom, ked uz ot inak "nejde" .. a tie kozuchy...to je absolutna zbytocnost... Neviem ako by sa tym ludom pacilo,keby som prisla k nim,stiahla ich z koze spravila si z nej kozuch, no . Nato,aky mame velky rozum, ho dost malo vyuzivame.
    Este stale dufam,ze sa nieco zmeni.
    publikované: 10.03.2007 14:39:24 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. vera / dve opravy
    "je to smutne a dost neludske" - nemáš pravdu. smutné to síce je, ale ľudské až príliš. krutosť a spôsobovanie utrpenia pre zábavu a potešenie sú totiž výhradne ľudské vlastnosti, ktorými zvieratá nedisponujú a ani nikdy nedisponovali.
    "Nato,aky mame velky rozum, ho dost malo vyuzivame" - veľký rozum? my? mozog možno. len toho rozumu nikde. a o používaní ani nehovorím...
    publikované: 10.03.2007 19:09:36 | autor: galthea (e-mail, web, autorizovaný)
  15. dobre
    ak su ludia oni, ja nie som potom clovek,a myslim ,ze tym padom ani ludia s rovnakym nazorom nie su ludmi.
    publikované: 10.03.2007 20:56:54 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014