Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Čierny kôň

Po dlhom čase zase

Kruté slnko dopadá na poľnú cestu uprostred zničenej krajiny. Sivožltý prach sa nehlučne dvíha do výšky a zahaľuje i dusí všetko navôkol. Prázdnotou zíva tento kraj, len zopár rozkladajúcich sa mŕtvol v roji múch zdobí okraj cesty.

Ticho presekne akési pravidelné pomalé klopanie kdesi pod slnkom snažiacim sa trýzniť zem svojimi žeravými dotykmi. V prachu zjavuje sa čosi sivé, meniace sa pomaly a plynulo na čierne a zvuk zosilnieva i pridáva sa k nemu iný. Postupne z ťažkého vzduchu vystúpi postava zúboženého čierneho koňa. Jeho krvácajúce nozdry sa rýchlo rozširujú a zužujú, snažiac sa nabrať aspoň kúsok znesiteľnejšieho vzduchu. Jeho hlava spola dotrhaná až vidieť kosti bezvládne sa spúšťa čoraz nižšie a nižšie nevnímajúc klbká hmyzu pochutnávajúceho si na jeho živom mäse. Krv stekajúca mu po mohutnom krku kropí poľnú cestu i jeho zodraté kopytá sťažka dvíhané a opäť kladené na zem. Rebrá trčiace spod kože sa o seba odierajú vydávajúc nepríjemný zvuk sem-tam tlmený vyčnievajúcimi črevami. A všade navôkol vzduchom sa nesie hnilobný zápach rozkladajúcich sa tiel.

Na chrbte koňa je prevesený človek alebo skôr to, čo z neho zostalo. Hlavu má na kúsky rozmliaždenú, bez mozgu i jedno oko mu chýba. Miesto nosa mu len akási spleť kostí a kože skrášľuje tvár už nemá, bez jazyka, s ústami plnými zvratkov. Jedna z jeho rúk len bezvládne visí na spleti tkanív prežratých červami a larvami. Tá druhá, už obhryzená, zľahka sa kýve so zaťatou päsťou. Z brucha mu vyliezajú vnútornosti a črevá nechávajú sa lenivo ťahať po mlčiacej poľnej ceste. Nohy už nemajú svoju podobu, lež sú to len akési znetvorené výrastky. Pach smrti tancuje po horúcom vetre a chystá hmyzu hostinu, no kôň nie a nie padnúť, ikeď priťažké sú mu zbytky človeka i trpí viac než dosť. Kráča ďalej, až sa cesta skončí a blízko zbadá jazero plné vody, ktorá už len pohľadom na ňu osviežuje. S nádejou kráča teda k jazeru, no každý krok zdá sa byť ťažší a ťažší. Už len pár. Vietor pohráva sa s jeho zničenou hrivou a do uší šepká mu len jedno slovo: umrieš.

Posledný pohľad. Búšenie srdca, pocit prázdna. Ťažké telo zrútilo sa do mora prachu spolu so svojím nákladom. Krajinou ozýva sa pridusený smiech. Voda bola ajtak skazená ľudskou hlúposťou.


Krátke príbehíky a tak.. | stály odkaz

Komentáre

  1. Vera,
    "patologicky živý" opis... ((-:
    publikované: 24.09.2008 03:04:30 | autor: lasky (e-mail, web, autorizovaný)
  2. 4 lasky
    no to istotne. :/
    publikované: 24.09.2008 19:58:08 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. ...............
    dost drsne...ale beriem si z toho svoje ;)
    publikované: 26.09.2008 11:56:29 | autor: misela (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. 4 misela
    Ono to ma opodstatnenie preco je to dost drsne, iked podla mna to nie je az take surove,naturalisticke v tejto dobe. Vlozila som do toho vedome len jednu (obsirnejsiu) myslienku, samozrejme kazdy ich tam moze vidiet viac, pripadne nemusi vidiet nic. Ale myslim si, ze ak by som povedala to, co v tom vidim ja, nebol by nikto, kto by nesuhlasil.
    publikované: 28.09.2008 14:13:17 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014