Pieces of me

Vytlač príspevok
Odporuč príspevok
Bookmark and Share PRIDAŤ NA VYBRALI.SME.SK

Chvíľa, ktorá sa mení na obraz, ktorý sa mení na iný. Nezastaviteľný kolobeh mojich myšlienok?

Prepáčte,že sa to javí tak chaoticky. Snažila som sa to písať tak, aby ste sa v tom vyznali aj vy, nielen ja, ale mám pocit,že je to tým iba horšie. No, uvidíte sami, teda ak si nájdete chvíľočku a prečítate si to, čo vlastne už dobre poznáte.
Dnešný pohľad von oknom priniesol čosi nové. Nové, a predsa všetkým tak známe. Snehové vločky. Tak jedinečné, a tak všedné zároveň. Ich neopakovateľný tichý tanec krajinou vo mne vyvolal úsmev, ktorému sa v pätách hnala otázka. Prečo sa zo snehu nedokážem tešiť tak, ako keď som bola o čosi menšia, milšia, nevinnejšia? Zovšednel? Alebo je to vekom? Dnes je pre nás maličkosťou, ale vtedy boli nádherné nemé vločky nemalou príčinou nielen môjho šťastia.
 
Stále sú tak krásne. Ale...ale. Niečo sa zmenilo. Niečo, čo sa nemalo zmeniť. Maličkosti. Pre tie máme žiť. Pretože ak si nevážime maličkosti, ako si môžeme dostatočne vážiť veľké veci? Osamelé prechádzky vločiek sa menia na ulicu plnú ľudí. Je ich tam stále viac a viac. Kamsi sa ponáhľajú. Tam, kam sa ponáhľame my. Vlastne nevieme, lebo ak dosiahneme jedno, okamžite sa ponáhľame za druhým. Veľmi zmyselné.  
 
Znova môj pohľad zablúdi k oknu a vločiek ubúda. Zdajú sa byť rovnaké. Ako ľudia. Všetky padajú vlastne tým istým smerom, ajkeď vzduch môžu križovať rôzne. Všetky sú podobného až rovnakého vzhľadu. A predsa sú jedinečné. Ak vám jedna spadne do dlane a stihnete ju spoznať skôr než sa roztopí a kamsi zmizne, už nikdy nenájdete presne takú istú.
 
Všetky raz kdesi pristanú a všetky raz zmiznú. Aké prosté. Niektoré môžu pristáť na vás. Priatelia. Žiadne figúrky, pešiaci, veže, kone, nie. Všetci stoja na tom istom prste vašej ruky, ak chcete vy sami. Len je každý inak vysoký.
 
Kým ich máte priam na dlani, myslíte, že tam skutočne sú? Môžu kedykoľvek odísť, sú krehké, ajkeď sa javia byť pevnejšie než diamanty. Nesmieme sa predsa spoliehať, že napadnú nové vločky a ani na to, že bude snežiť večne.
 
Opäť sa pozriem von oknom a už takmer nesneží. Tak vidíš, len si spomeň, aké môžu byť deti smutné a sklamané, keď sneh zmizne tak rýchlo, ako sa zjavil. Stálo by to za to, cítiť smútok pre maličkosť? Áno, stálo.

 


Moje myšlienky | stály odkaz

Komentáre

  1. Hmmm
    Najhoršie na písaní článkov je dávať im nadpis :))
    publikované: 05.01.2008 12:53:30 | autor: Vera (e-mail, web, autorizovaný)
  2. rozumiem Ti...
    podobne vnimam, velmi som si priala sneh aspon na Stedry den...zacal padat pocas vecere a j a ...vsimla som si ho az po nej.
    Citila som sklamanie, ze som nebola "pri tom", ked zacal padat, bola som sa poprechadzat ale stale mi nieco chybalo a chyba, asi si to vystihla...nedokazem sa uz tesit ako dieta...rusi ma vela malickosti, ktore som ako dieta nevnimala, vtedy som sa len tesila...
    Smutok pre malickosti za to stoji a ...vlastne, su to malickosti?
    publikované: 05.01.2008 14:11:45 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  3. 4 hanka
    No, ak si spravne spominam, tak u nas ani na Vianoce nesnezilo :(
    A pre ludi v nasom a vyssom veku to zvyknu byt malickosti. Ale to, pochopitelne, zavisi od uhla pohladu, co povazujeme za malickost. Takze to su, i nie su malickosti. Ak ich vnimame inak ako samozrejme drobnosti, mozu lahko prerast do veci vacsich nez su samotne velke veci :)
    publikované: 05.01.2008 15:32:33 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  4. pred chvilkou
    mi prisiel mailik od kamarata, kde popisoval cestu popri brehu rieky, ako mu vlocky sadali na nepokrytu hlavu(schvalne schoval ciapku:)), ako sa tesil z ich tanca okolo neho a ja som to videla pred ocami, aspon na chvilku...hm, vyssi vek...on ma odo mna viac o 6 rokov a niekedy sa mi zda, ze je mojim synom :)
    publikované: 05.01.2008 18:19:32 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  5. ja som ho nikdy nemal rád
    keď som bol malý vedel som, že ma ním zguluje brat (a v škôlke som poriadne ani snehuliaka nevedel spraviť) a teraz viem, že ho musím odhŕňať takže ho berem vždy negatívne a vždy .. rovnako? .. asi.. Ja a sneh to proste nejde dokopy nápodobne ako ja a voda. A preto raz zomriem na dehydratáciu ^_^` howg ..
    publikované: 05.01.2008 20:03:56 | autor: piHO" (e-mail, web, neautorizovaný)
  6. 4 Hanka
    Neviem, kde presne som to citala, ci pocula, ale znelo to takto: LUDIA MAJU BYT DETI. Pretoze nebeska brana je mala a velki cez nu neprejdu :)
    To je super,ze mas takeho kamarata a este viac super je, ze Ta potesil, spolu aj so snehom, samozrejme :))
    publikované: 05.01.2008 23:06:37 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  7. 4 piho
    hm :) No ak chces, tak mozme ist stavat snehuliaka a uvidime, ako si na tom v tomto veku :))) Len nech viacej nasnezi.
    publikované: 05.01.2008 23:08:34 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  8. zavolajte nas
    na toho snehuliaka...mas pravdu, Vera, bez ohladu na vek je dobre zostat detmi, mat ich ciste srdce, dusu, pohlad...
    mam prijemny pocit, ze na blogoch je deti plno :)
    publikované: 05.01.2008 23:30:32 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  9. 4 Hanka
    :) Jasne,ze zavolame :D
    No, ano,je dobre ostat do istej medze detmi. Skoda vsak, ze je to dnes mozne len minimalne. Ovplyvnuje nas vela veci a vela ludi.
    Mam rada deti, su ako anjeliky. A vedia povedat velmi mudre veci, ajked tak jednoducho, ale o to lahsie sa chapu a vidia vo vetach, o ktorych ani netusia ake velke myslienky mozu obsahovat.
    publikované: 05.01.2008 23:43:43 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  10. mas pravdu :)
    prajem Ti krasnu dobru noc a dakujem za prijemny pocit na Tvojom blogu :)))
    publikované: 05.01.2008 23:45:39 | autor: hanka (e-mail, web, neautorizovaný)
  11. 4 hanka
    Tiez zelam dobru noc a pekne sny.
    A ja dakujem Tebe, ze si sem prisla :)
    publikované: 05.01.2008 23:53:26 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  12. potrebne malickosti
    pripomenula si mi, ked na Stedry den zacalo u nas snezit a ja som bezala na balkon chytit si aspon jednu vlocku na ruku. strasne som tuzila, aby sa dotkla mojej dlane a postudila moju rozhorucenu pokozku. potom som sa rychlo prihlasila na icq a vsetkym kamosom nadsene pisala, ze jupiiiiiiiiiiii sneziiiiiiiiiii, zajtra ak sa neroztopi, musime ist gulovat. 3/4 reagovalo asi takto: co si pila? :P nic, iba sa tesiiiiiim, odpovedala som a tesila sa dalej :) som rada, ze aj napriek veku ma to dokazalo potesit ako kedysi. teda trosku menej, ale dostatocne na to, aby som povedala, ze som bola stastna :)
    publikované: 06.01.2008 16:14:27 | autor: pumandulka (e-mail, web, neautorizovaný)
  13. 4 pumandulka
    :)) ....Ma tesi,ze Ta to tak tesi, ja som si dneska snehu uzila skutocne dostatocne. No, vies, na icq ani ti, co Ta poznaju najlepsie, Ta nemusia poznat najlepsie :) A jedna stvrtina reagovala inak,takze predpokladam,ze sa tesila s Tebou. ;)
    publikované: 06.01.2008 23:30:31 | autor: Vera (e-mail, web, neautorizovaný)
  14. Sneh
    Táto pevná forma niečoho tak praobyčajného, ako je voda mi dokáže vyčariť na tvári úsmev napriek tomu, že kúsok za ním drkocú zuby. :)
    Milujem zvuk vrždiaceho snehu pod mojímy botičkami. Alebo tvár kamošov keď im napchám trochu snehu za golier a oni mi to hneď odplatia. No proste krása. Sneh nie je až taká maličkosť, ako by sa zdalo, tak ako iné "maličkosti"...
    publikované: 03.09.2009 17:36:55 | autor: Nightmare (e-mail, web, neautorizovaný)
  15. hups
    To slovko "mojímY" si nejak odmyslíte a opravte... chybyčka se vloudila :-)
    publikované: 03.09.2009 17:38:44 | autor: Nightmare (e-mail, web, neautorizovaný)
Pozor, na konci je potreba spočítať neľahkú matematickú úlohu! Inak komentár nevložíme. Pre tých lenivejších je tam tlačidlo kúzlo.



Prevádzkované na CMS TeaGuru spoločnosti Singularity, s.r.o., © 2004-2014